09.08.2024.

11:28

Foto: Printcreen Twitter/salvamento maritimo

Hronika

Umalo mu preselo pecanje! Srbin sa prijateljima danima plutao Atlantikom, spaseni u poslednjem trenutku (FOTO)

Kako prenose španski mediji, trojica prijatelja su se iz mesta El Hijero na Tenerifima otisnula na pučinu mora u gumenom čamcu kako bi pecali. Međutim, kako navode, oni su se izgubili, pa su tri dana plutali u čamcu, sami i maltene bez hrane i vode.

- Srbina i dvojicu lokalaca na kraju je spasla posada sa kineskog broda "Sin An Ning" koji ih je odvezao u Dominikansku Republiku, odredište ovog teretnog broda. Oni su pronađeni 600 kilometara od El Hijera - navode lokalni mediji.

Prema rečima izvora, trojica ribara su 31. jula napustila pristanište La Restinga.

Informer

- Za sada nije objavljeno više informacija o njima, osim da su bili na odmoru u El Hijeru. Oni su se izgubili na otvorenom moru i nisu uspeli da se vrate na kopno. Nakon što je Pomorski spasilački centar na Tenerifima primio obaveštenje o događaju, otpočela je akcija spasavanja. Prvi korak bio je da pokušaju da stupe u kontakt sa posadom izgubljenog čamca i to im je na sreću vrlo brzo uspelo - prepričali su izvori detalje drame.

- Pomorski kontrolori su uspeli da uspostave komunikaciju satelitskim telefonom, pri čemu su Srbin i njegovi saputnici objasnili da nisu mogli da zatraže pomoć jer SOS taster na telefonu nije radio. Međutim, imali su bateriju i uspeli su da dopune telefon. Nakon što su spasiocima rekli svoju poziciju, 600 kilometara jugozapadno od La Restigne odakle su isplovili, spasioci su u tom području tražili brodove koji bi mogli da priteknu u pomoć - objašnjeno je kako je tekla akcija spasavanja.

Konačno, u 3:30 ujutru, "Sin An Ning", kineski brod, bio je taj koji je stigao do brodolomnika.

- Kineski brod je u 9.04 izvestio da je, nakon što je locirao izgubljeni čamac, spasao tri osobe koje su bile na njemu. Spaseni brodolomnici nastavlja svoj put teretnjakom do luke Rio Haina u Dominikanskoj Republici, gde je predviđeno da pristane 13. avgusta - saopštili su zvaničnici lokalnim medijima i dodali da su trojica spasenih muškaraca dobrog zdravlja.