09.08.2024.

14:34

Foto: EPA/Max Brucker

Hronika

Suđenje Srbima u Beču: Švercovali kokain iz Bolivije, sada tvrde da nemaju pojma o tome i da su samo građevinci

Srbi se terete za trgovinu narkoticima, a jedan od njih se tereti i za pljačku.

- Suđenje nije teklo po planu. Najpre je jedan od optuženih zakasnio na ročište pola sata, a onda je drugi optuženi (22) otkazao punomoćje advokatu jer je želeo da ga zastupa advokat iz druge advokatske kancelarije - prenose austrijski mediji izveštaj sa suđenja.

Kako dalje navode, optužnica protiv, kako tužilac navodi, zločinačke organizacije za koju se navodi da je bila aktivna od 2008. godine, liči na krimi roman.

- Okrivljeni su nameravali da prokrijumčare 134 kilograma kokaina iz Bolivije preko Nemačke u Austriju. Kokain je bio sakriven u izdubljenim daskama. Roba je trebalo da bude isporučena muškarcu i ženi u Austriji - navodi se u optužnici.

Trojica od četvorice okrivljenih izjasnila su se da nisu krivi.

- Ja se bavim građevinom, izvođenjem građevinskih radova i hteo sam da uvezem daske. Poznanik (on je jedan od četvorice optuženih, prim.aut.) je rekao da ih naručim iz Južne Amerike jer su tamo jeftine. Nisam znao da je droga spakovana u daske - rekao je jedan od optuženih (46) da nema pojma o kokainu iz Bolivije.

Podsetimo, u julu 2023. godine, pošiljka droge u kontejnerima je krenula iz Bolivije, ali banda očigledno nije računala na detaljnu kontrolu nemačke carine. Kada su nadležni pregledali pristigle daske, primetili su ilegalni tovar. Zatim su kontejnere pratili dok nisu bili istovareni i tada su nemački carinici zaplenili drogu koja je trebalo da stigne u Austriju.

- Ovo je bila najveća zaplena droge do sada za Državnu kriminalističku policiju (LKA) Donje Austrije i treća po veličini za saveznu policiju. Prijavljena je ulična vrednost zaplenjene droge oko 14 miliona evra - pisali su austrijski mediji posle zaplene.