09.08.2024.

22:44

Foto: Foto: Printscreen/Kragujevac

Hronika

Katastrofalan požar progutao fabriku peleta! Vatrena stihija preti stambenim zgradama i vodovodu (VIDEO)

PU Kragujevac još uvek nije saopštila uzrok požara, ali istražni timovi su na terenu i rade na otkrivanju svih okolnosti koje su dovele do ove katastrofe. Takođe, biće sprovedena procena štete kako bi se utvrdio opseg oštećenja na fabrici i okolnim objektima. Stanovnici naselja Košutnjak su upozoreni da se drže podalje od oblasti pogođene požarom zbog opasnosti od novih eksplozija i toksičnih gasova.

Prema prvim izveštajima, požar je ubrzo prerastao u veliki plamen, a sa mesta incidenta čuju se brojne eksplozije koje dodatno otežavaju napore vatrogasaca. Ogroman crni dim je vidljiv izdaleka, on prekriva grad i izaziva dodatnu paniku među građanima.

Na terenu je prisutan veliki broj vatrogasaca koji se bore sa vatrom koristeći sve raspoložive resurse. Operacija gašenja požara je otežana zbog intenzivnog plamena i gustog dima, dok ekipe hitne pomoći i policija obezbeđuju područje i pomažu u evakuaciji okolnih stanova i objekata.

Kako nezvanično saznajemo, požar preti stambenim zgradama i samom pogonu JKP Vodovod i Šumadija.

Požar u fabrici peleta “Dorado” na Košutnjaku stavljen je pod kontrolu i biće dogašivan i tokom sutrašnjeg dana. Na sreću, nema povređenih. To je izjavio načelnik Uprave za vanredne situacije, pukovnik Zoran Kočović. 

U fabrici za proizvodnju peleta "Dorado" na Košutnjaku danas oko 18 časova izbio je požar. Gorele su proizvodne hale “Dorado”, četiri hale na preko 3.000 metar kvadratnih i drveni materijal za proizvodnju peleta, na placu od oko hektar i po površine.

Prema rečima načelnika Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu, Zorana Kočovića, požar je gasilo 40 vatrogasaca sa 15 vozila, a u gašenju požara učestvovali su vatrogasci iz Jagodine, Kraljeva, Čačka, Kruševca, zatim tri cisterne vode JKP Vodovoda i kanalizacija, jedna JKP Šumadija, pripadnici Vojske Srbije sa dve cisterne i Dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Kragujevca. 

“U nikad većem požaru u Kragujevcu nema nastradalih, povređenih i oštećenih stambenih objekata. A večeras smo pokazali da Kragujevac, Šumadija i Srbija imaju jedinstven odgovor, ne samo u slučaju požara, već i za svaki vanredni događaj”, rekao je Kočović.

Naglašava da je požar stavljen pod kontrolu i da će biti dogašivan i tokom sutrašnjeg dana.