12.08.2024.

19:17

Foto: prinstscreen/Instagram MUP

Hronika

Crni vikend na srpskim putevima! U tri dana, u 11 nesreća, poginulo 13 osoba, među stradalima je i jedno dete!

Analizom okolnosti nastanka nezgoda utvrđeno je da je najčešći uticajni faktor neprilagođena brzina, slede nepropisno preticanje i prelazak vozila u saobraćajnu traku za kretanje u suprotnom smeru. U dve nezgode je utvrđeno prisustvo alkohola kod izazivača nezgode.

U prethodnom periodu saobraćajna policija je maksimalno angažovala sve svoje kapacitete kako u kontroli učesnika u saobraćaju tako i na sprovođenju brojnih preventivnih aktivnosti sa ostalim subjektima, sa čime je javnost upoznata. Uprkos tome, ovaj vikend će biti zabeležen kao crni vikend na našim putevima. Utisak je da kao društvo olako prelazimo preko posledica saobraćajnih nezgoda o kojima se javnost redovno i blagovremeno izveštava, kao i preko brojnih upozorenja i apela Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih subjekata.

Okolnosti nas primoravaju da ukažemo na ovaj trenutak u kome je potrebno da građani, učesnici u saobraćaju, ali i svi subjekti koji se bave ovom oblašću, daju zajednički doprinos kako bi se unapredilo stanje bezbednosti saobraćaja na našim putevima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti sa preventivnim aktivnostima kako bi se javnosti približio problem posledica i obima stradanja u saobraćaju, i kako bi jedan broj učesnika promenio stavove i ponašanja i preuzeo deo lične odgovornosti za svoju i opštu bezbednost. Ujedno, nastaviće se sa intenzivnom kontrolom saobraćaja u cilju privođenja pravdi učinilaca najtežih saobraćajnih prekršaja i ostalih delikata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava saobraćajne policije će biti primorani i da u procesu donošenja novog Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima predlože i nova rigorozna rešenja kako bi se trajno eliminisale negativne pojave i rizična ponašanja na našim putevima od strane onih učesnika koji u tome istrajavaju u okviru postojećeg sistema bezbednosti saobraćaja.