13.08.2024.

12:46

Foto: Društvene mreže/ video printscreen

Hronika

Odbrana Davida Kneževića trlja ruke! Ključni dokaz optužbe za ubistvo supruge Ane pao u vodu, moguć izlazak na slobodu

Advokati Davida Kneževića, koji je u pritovru od hapšenja u maju, na ročištu za ponovno ispitivanje odluke da li je neophodno da bude iza rešetaka, kako prenose mediji, navelli su i da odsustvo forenzičkih dokaza koji pokazuju bilo kakvu borbu između para pre njenog nestanka potkopava tvrdnju tužilaštva i trebalo bi da otvori put mužu da bude pušten iz pritvora u saveznom zatvoru u Majamiju.

Advokati su otkrili da je 24. jula dobijen izveštaj španske nacionalne policije u kom se „zaključuje da uzorci uzeti iz stana nisu krv“.

Knežević se optužnicom tereti za otmicu supruge, ali ne i za ubistvo jer njeno telo nije pronađeno do današnjeg dana i ona se vodi kao nestala. Sumnja se da je Knežević u Srbiji iznajmio automobil, odvezao se do Madrida, došao do stana supruge od koje se razvodio, oteo je i njeno telo izneo u koferu.

- Nije bilo krvi, borbe... Nema znakova da se bilo šta loše dogodilo u stanu -izjavila je kako navode mediji Kneževićeva advokatica Džejn Vajntraub nakon što je tokom ispitivanja agenta FBI navela da priznaje da je njeno prvobitno svedočenje u maju, kada je izjavila da su u stanu pronađeni tragovi krvi, bilo netačno.

- On je pritvoren odlukom suda Sjedinjenih Država zbog nečega što se dogodilo u Španiji - ako se dogodilo u Španiji - navela je Kneževićeva advokatica tokom saslušanja u saveznom sudu u Majamiju u četvrtak.

Sudija odlučuje o ukidanju pritvora? 

Kako prenose američki mediji, sudija Edvin Tores, koji je u maju posle hapšenja Kneževiću odredio pritvor zbog opasnosti od bekstva, najavio je da će posle saslušanja razmotriti sve nove okolnosti i doneti odluku, koja bi prena navodima medija trebalo da bude poznata sledeće nedelje.

- Slažem se sa odbranom da su neki od njihovih dokaza osporivi - rekao je, kako prenose, sudija Tores na kraju saslušanja, ističući odsustvo krvi kao dokaza u stanu supruge u Madridu.

Međutim sudija je naveo da s druge strane veliku snagu ima drugi dokaz - video snimak na kom se vidi kako Knežević kupuje materijal poput lepljive trake i boje u spreju u madridskoj prodavnici gvožda, koji su najverovatnije korišćeni za ulazak u Anin stan, otmicu i za pokušaj da se prekine snimanje kamera u ulazu zgrade.

Informer

Odsustvo tragova krvi ne znači da nije bilo sukoba

Na saslušanju za pritvor, pomoćnica američkog tužioca Lejsi Monk je naglasila da su sigurnosne kamere snimile kako je Knežević ušao u zgradu 2. februara i da se zadržao kratko, potom izašao napolje, a onda se ponovo vratio u stan.

- Očigledno je to uradio brzo. Ili se borio sa njom ili ju je onesposobio - rekao je zamenik tužioca, navodeći da odsustvo tragova krvi u stanu ne znači da nije došlo do sukoba bračnog para i da nije razlog da David Knežević bude pušten iz pritvora.

Odbrana je u četvrtak ponovo ispitivala i agenticu FBI koja je ranije tvrdila da su u stanu pronađeni tragovi krvi, i koja je posle pristizanja novih dokaza, navodno promenila iskaz.

- Nije bilo krvi usled velikog nasilja, zar ne? - upitao je advokat.

- Tačno - rekao je agent.

Informer

Istražuje se nestanak i moguće ubistvo

David Knežević je posle hapšenja optužen da je otputovao iz Majamija u Madrid, preko Srbije, da bi kidnapovao svoju ženu između 27. januara i 5. februara.

Nestanak njegove supruge od koje se razvodio, rodom iz Kolumbije, prijavljen je 2. februara , saopštila je španska nacionalna policija, koja istražuje njen nestanak kao mogući slučaj ubistva i traga za njenim telom. Agenti FBI-a su pomogli španskim vlastima u tim pretresima.