13.08.2024.

16:24

Foto: MUP Srbije

Hronika

Srbija uputila vatrogasce-spasioce i helikoptere: Pomažemo u gašenju požara u BiH i Grčkoj

Srpski timovi za gašenje biće angažovani u gašenju požara koji su zahvatili Nacionalni park  "Sutjeska" – Tjentište i šire područje opštine Bileća u Bosni i Hercegovini i kao i velike šumske požare u blizini grčke prestonice.

"Srbija na zahtev predsednika Republike Aleksandra Vučića upućuje pomoć Bosni i Hercegovini, kao i Grčkoj, preko Mehanizma civilne zaštite Evropske unije. U Grčku upućuje helikopter Kamov Ka-32, ruske proizvodnje, nosivosti do pet tona vode, koji će biti od velike pomoći u gašenju
požara."
izjavio je Dačić i dodao da, budući da je Grčka tražila i pomoć za gašenje požara na tlu, prema rečima ministra, biće upućeno i 35 vatrogasaca-spasilaca sa 12 vozila.

Informer

 

Ministar je rekao da se za upućivanje pomoći u Bosnu i Hercegovinu čekalo da dobijanje dozvole centralnih vlasti te zemlje.

„Mi smo bili spremni i ranije, ali su oni tek sinoć doneli odluku i mi smo danas već pripremili dva helikoptera koje ćemo poslati. Za gašenje požara u BiH, Srbija je uputila helikoptere Airbus H215 Super Pumanosivosti oko četiri tone i Augusta Bell 212 manje nosivosti, sa 11 članova letačkog osoblja i jednim oficirom za vezu Sektora za vanredne situacije “, izjavio je ministar.

Informer

 

On je rekao i da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima dovoljno kapaciteta u tehnici i u ljudstvu za uspešno gašenje požara u Srbiji.

„ Svi požari se lokalizuju u periodu do 24 sata i nije bilo nijednog požara koji smo gasili nekoliko dana“, naglasio je ministar i dodao da je zahvaljujući ulaganjima države kupljen dovoljan broj helikoptera i da se sada radi na osposobljavanju članova posade."rekao je Dačić. 

„Kao što znate, pre više godina, kada sam bio ministar unutrašnjih poslova, napravljen je Sektor za vanredne situacije u okviru MUP-a koji je zaista osposobljen, to su pravi heroji koji su gasili požare svuda po svetu i pomagali u raznim drugim spasilačkim akcijama, kao što je bio zemljotres u Turskoj“, poručio je ministar Dačić.