13.08.2024.

20:43

Foto: Foto: Printscreen/Pink TV, Društvene mreže

Hronika

Igor Jurić o slučaju koji je potresao Srbiju: Nadam se da tužilaštvo ima nekog "keca u rukavu"

Istraga ubistva dvogodišnje Danke Ilić, koja je nestala u Banjskom polju kod Bora 26. marta ove godine i dalje tapka u mestu.

Prvobitno priznanje ubistva Dejana Dragijevića bilo je jedan od ključnih dokaza za tužilaštvo i policiju. Ipak, u ponovljenom iskazu on je negirao zločin. Drugoosumnjičeni Srđan Janković je nakon višemesečnog ćutanja odlučio da progovori, ali samo kako bi u potpunosti negirao izvršenje dela. Istrazi, sudeći po saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru, nisu mnogo pomogla ni nedavna nova svedočenja, ali ni DNK analize bioloških tragova.

Informer

Igor Jurić kaže da je veoma skeptičan po pitanju toga da li će doći do podizanja optužnice protiv osumnjičenih za ubistvo devojčice.

- Konkretnih dokaza i neposrednih svedoka nemamo i plašim se da je sve ono što trenutno tužilaštvo ima na raspolaganju nije dovoljno da bi se optužnica podigla. Nadam se da tužilaštvo ima nekog "keca u rukavu" u smislu da nisu izneli u javnost sve ono čime raspolažu - kaže Igor Jurić za Blic.

Ističe i da misli da javnost neće biti zadovoljena i da će nepoverenje nastaviti da tinja.

Gajim nadu da je devojčica živa

- Ja, takođe, gajim nadu da je devojčica još uvek živa. Sada postoji mogućnost i korišćenja poligrafa kod svih članova porodice, moglo bi da se prodiskutuje i o njihovom ponovnom saslušanju. Znam da poligraf nije neki dokaz na sudu, ali možda može da pomogne u samoj potrazi. Sada imamo mogućnost da se neki članovi porodice opet saslušaju, jer nije bilo mogućnosti za to tokom same potrage - kaže Jurić.

Informer

 

Napominje da bi to sigurno i samoj porodici sigurno mnogo značilo.

- Mislim da bi i njima značilo da se otkloni svaka sumnja koja tinja u javnosti. Da se ta strana slučaja stavi ad acta i da se na nju ne gleda više, da idemo dalje. Pronalazak tela je tu ključan - kaže Jurić.

Ako se telo ne pronađe, ovo će ostati jedna od najvećih misterija posle Barbare Vitez i Biljane Đorić, ističe Jurić.

Porodici je sigurno mnogo teško

- Neizvesnost je ta koja ubija čoveka. Ne znaš gde ti je dete, da li je gladno, da li žedno, da li je neko maltretira ili je žrtva seksualnog nasilja. To su stvari sa kojima se čovek jako teško nosi i zbog toga je ta istina jako bitna za svaku porodicu, jer ja, iskren ću vam biti, ne znam da li bih preživao tada da Tijanino telo nije pronađeno - rekao je Jurić.

Kako navodi, roditelji koji nikada ne pronađu svoju decu žive kao biljke.

- Kada nema tela neizvesnost je konstantno prisutna. Kada nema istine svi se preispitujemo, svi sumnjamo jedni na druge i to je jako otežavajuća okolnost za život. Roditelji nestalih Barbare Vitez i Biljane Đorić su biljke. Ono kroz šta oni prolaze ne bih poželeo ni najljućem neprijatelju - rekao je Jurić.