14.08.2024.

08:35

Foto: Shutterstock

Hronika

Crna Gora dobila registar osuđenih pedofila: Na spisku 98 osuđenih seksualnih predatora

Ministarstvo pravde je saopštilo da su službenici Direkcije za kaznenu i prekršajnu evidenciju završili unos podataka u posebnu evidenciju, odnosno Registar za lica osuđena za krivična dela protiv polne slobode učinjena na štetu maloletnika.

Kako prenose crnogorski mediji na osnovu dostavljenih pravosnažnih presuda u Registru počinilaca krivičnih dela protiv polne slobode učinjenih na štetu maloletnika u ovom trenutku evidentirano je 98 osoba. Uvođenje evidencije propisano je izmenama Krivičnog zakonika koje su stupile na snagu 8. januara 2022. godine.

- Registar sadrži sledeće podatke o osuđenom licu i to: ime i prezime; jedinstveni matični broj; adresu prebivališta i boravišta; podatke o zaposlenju; podatke o osobenim znacima; podatke o krivičnom delu i krivičnoj sankciji koja mu je izrečena i podatke o pravnim posledicama osude - navedeno je u saopštenju Ministarstva pravde i dodaje da se podaci iz posebne evidencije vode  trajno i ne mogu se brisati.

Podsetimo u Srbiji ovakav registar postoji od 2015. godine, nakon što je dve godine ranije donesen "Marijin zakon". Zakon je jednoglasno usvojen nakon jezivog zločina u Starim Ledincima, kod Novog Sada, koji se odigrao 2010. godine, kada je Mladen Ogulinac silovao a zatim ubio Mariju Jovanović (8). 

 U registru pedofila u Srbiji je do prošle godine upisano 675 osuđenih pedofila.