15.08.2024.

18:05

Foto: D.K.

Hronika

Marko iz Vranja kreće u novu humanu misiju! Preći će 2.500 kilometara da bi sakupio novac za lečenje dece obolele od raka

Nikolić je danas najavio da će za 35 dana, počev od 1. septembra, preći kajakom 200 kilometara, potom će voziti bicikl 1.600 kilometara i trčati 700 kilometara.

“Veslanje kreće iz Ulcinja i kajakom ćemo dnevno prelaziti 40 do 50 kilometara. Završavamo u Tivtu i otuda kreće bicikl 1.600 kilometara. Plan je da, počev iz Tivta, pređemo celu Crnu Goru, a zatim da prođemo kroz zapadnu Srbiju i Vojvodinu sve do Subotice.  Iz Subotice nastavićemo dalje kroz istočnu Srbiju do Vranja.

Tu zavšravamo sa biciklizmom, od Vranja kreće trčanje kroz celu centralnu Srbiju. Ići ćemo u cik-cak da bi mogli da pređemo 700 kilometara. Plan nam je da biciklima dnevno prelazimo 150 kilometara, a trčanjem 40 do 50 kilometara dnevno”, izjavio je Nikolić na konferenciji za novinare u niškom Medija i reform centru.

Nikolić je istakao da ulaze u veliki rizik po zdravlje, ali da moraju da urade nešto veoma teško da bi privukli pažnju javnosti i prikupili novac za aparat  koji se koristi za praćenje vitalnih funkcija dece kada se nalaze u anesteziji zbog snimanja magnetnom rezonancom.

On je dodao da se do sada niko u Evropi, ali ni u svetu nije odlučio za sličan poduhvat.

“Nas će pratiti kamper sa vozačem i fiziterapeutom i u tu ćemo jesti, spavati i kupati se.  U kamperu će se nalaziti kutija za sakupljanje humanitarnih priloga. Građani će moći da doniraju novac kojim god putem se budemo kretali, ali novac će moći da se uplati i preko računa fondacije “Zajedno možemo”, čiji sam osnivač. Svrha uplate biće “Za naše heroje”, rekao je Nikolić.

Informer

Dodao je da svi oni koji žele moći će da im se pridruže i zajedno veslaju, voze bicikl ili trče.

“Ukoliko vidite da prolazimo kroz vaše mesto, slobodno nam se pridružite, 10 metara, 50 metara, koliko god.  Značiće nam mnogo, to će nam biti dodatni vetar u leđa. Preći toliku kilometražu za 35 dana, to je stvarno nemoguća misija, ali mi ćemo probati da to uradimo. Sve ovo radimo da bi skrenuli pažnju i da bi animirali javnost, da bi apelovali na javne ličnosti, političare, na ceo Balkan da nam se pridruže u zajedničkoj borbi za naše male heroje”, naglasio je Nikolić.

Predstojeća Nikolićeva humana misija biće četvrta po redu. Trčao je 2018. godine od Niša do Atine kako bi prikupio novac za lečenje male Teodore iz Aleksinca i tim poduvhatom sakupljeno  je 80.000 evra, koliko je i bilo potrebno da bi Teodora danas bila zdrava devojčica.

Pre godinu dana Nikolić je osvojio vrh Kilimandžaro, a tim poduhvatom sakupljeno je oko 20.000 evra za lečenje tri teško bolesne žene iz Vranja. U Maroku je trčao 1.400 kilometara za 30 dana, a tim poduhvatom sakupljeno je 80.000 evra za lečenje malog Maksima Milenkovića.