15.08.2024.

22:06

Foto: MUP Srbije

Hronika

Zajedno prevazilaze najveće izazove: Vatrogasci Republike Srpske i Srbije na suzbijanju velikog požara

Naime, naša posada sa helikopterima „Bell 212“ i „Super Puma“, koja je upućena da pomogne u gašenju požara u nacionalnom parku Sutjeska i na Tjentištu odlučno je krenula u akciju i dala svoj maksimalni doprinos u suzbijanju vatrene stihije.

Neumorno su radili i samo za 10 sati su izbacili čak 86 tona vode, uspevši da zajedno sa kolegama iz Republike Srpske lokalizuju požar.

Ova misija je više od borbe protiv vatrene stihije - ona je dokaz da se uzajamnom pomoći i saradnjom mogu prevazići najveći izazovi. Srbija je uvek spremna da pruži ruku onima kojima je potrebna!



Naši posada nastavlja sa podrškom na gašenju požara u reonu Bileće.

Podsetimo, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić ispratio je u utorak iz baze Helikopterske jedinice specijalističke timove Sektora za vanredne situacije MUP-a kao i tri helikoptera Helikopterske jedinice koji će pomagati u gašenju velikih požara u Bosni i Hercegovini i Republici Grčkoj.

Srpski timovi za gašenje su angažovani u gašenju požara koji su zahvatili Nacionalni park  "Sutjeska" – Tjentište i šire područje opštine Bileća u Bosni i Hercegovini i kao i velike šumske požare u blizini grčke prestonice.

"Srbija na zahtev predsednika Republike Aleksandra Vučića upućuje pomoć Bosni i Hercegovini, kao i Grčkoj, preko Mehanizma civilne zaštite Evropske unije. U Grčku upućuje helikopter Kamov Ka-32, ruske proizvodnje, nosivosti do pet tona vode, koji će biti od velike pomoći u gašenju požara " izjavio je Dačić i dodao da, budući da je Grčka tražila i pomoć za gašenje požara na tlu, prema rečima ministra, biće upućeno i 35 vatrogasaca-spasilaca sa 12 vozila.