16.08.2024.

09:22

Foto: AP/Photo

Hronika

Šokantni podaci Evropola: Od crnogorskih narko klanova za pet godina zaplenjeno neverovatnih 42,7 tona kokaina

Evropol je pre godinu dana formirao "Operativnu radnu grupu za Balkanski kartel", kako bi zaustavio međunarodni šverc kokaina, a obaveštajni podaci su pomogli u identifikaciji više priapdnik kriminalnih oragnizacija iz Crne Gore,Srbije, BIH i Hrvatske. 

Veliki pomak u borbi protiv narko trafikinga usledio je nakon deblokade Skaj i Encroshat aplikacija koje su kirminalci sa ovih prostora koristili. 

Kriminalne organizacije, koje potiču iz bivših jugoslovenskih republika, odgovorne su za transport, finansiranje, distribuciju značajnog dela droge koja se otprema iz Južne Amerike u Evropu, SAD, Afriku i Australiju.

Informer

Inače za samo pet godina svetske polcije su zaplenile zapanjujućih 42,7 tona kokaina koje su crnogorski klanovi krijumčarili. U većini ovih zaplena bili su umešani u kirminalci iz Srbije.

Informer

Svakako najveća pojedinačna zaplena je ona u Filadelfiji kada su američki policajci u julu 2019. godine otkrili 20 tona kokaina u kontejneru na brodu "MSC Gajan", a tovar je procenjen na neverovatnih milijardu dolara. 

I pored ogromnih zaplena i hapšenja širom sveta kriminalne bande koji su sada već globalno označni kao "balkanski kartel" i dalje nastavljaju sa krijumčarenjem kokaina.