16.08.2024.

10:57

Foto: printscreen

Hronika

Vojni lekar pedofil: "Pipkao" devojčice, a sad zbog bolesti nije sposoban za suđenje

- Optužni predlog je odbačen zbog takvog zdravstvenog stanja okrivljenog koje ga čini procesno nesposobnim da prati tok glavnog pretresa. Da je nesposoban za suđenje utvrđeno je veštačenjem stručnjaka koji su i na glavnom pretresu ostali pri svom mišljenju da mu se ne može suditi dok je u takvom stanju - saopštila je portparol Osnovnog suda u Nišu sudija Ana Gajić Ristić.

Sudija Gajić Ristić objasnila je da ovakva odluka Osnovnog suda ne znači da se D.M. nakon određenog vremena neće ponovo suditi.

-  U ovom slučaju radi se o privremenom sprečavanju krivičnog gonjenja usled zdravstvenih tegoba koje su veštaci ustanovili kod okrivljenog. Kada se utvrdi da su one prestale na inicijativu Osnovnog javnog tužilaštva, suđenje će biti nastavljeno - obrazložila je ovu situaciju sudska portparolka.

D.M. se teretio da je kao lekar fizijatar neprimereno dodirivao četiri maloletnice dok je obavljao sistematske preglede. 

Osnovno javno tužilaštvo protiv njega je podnelo optužni predlog ali je Osnovni sud smatrao da je  tužilaštvo uspelo da dokaže da je polno uznemiravanje počinjeno samo nad jednom od četiri maloletnice i osudilo ga na šest meseci zatvora. 

Na prvostepenu presudu izjavljena je žalba pa je Viši sud naložio da se suđenje ponovi te da se u sklopu dokaznog postupka izvrši rekonstrukcija spornog događaja kojoj će prisustvovati i veštaci.  Ono što je rekonstrukcijom trebalo da se utvrdi su bile ključne činjenice za postojanje krivičnog dela, odnosno da li je fizijatar prilikom sistematskog pregleda prekoračio protokol te devojčice dodirivao i po delovima tela koji ne spadaju u domen kontrole fizijatra, tačnije da je zašao i u predeo njihove intimne regije. Dok se ovaj postupak vodio, javila se još jedna devojčica sa istim navodima pa je protiv vojnog lekara podneta još jedna krivična prijava.

Tokom ponovljenog suđenja, na zahtev odbrane optuženog lekara niški Zavod za sudsku medicinu izvršio je njegovo veštačenje, urađen je i dopunski nalaz koji je potkrepio navode veštaka da D.M. nije sposoban za suđenje te je Osnovni sud odbacio optužni predlog.

Inače po Krivičnom zakoniku polno uznemiravanje definiše kao "svako verbalno neverbalno ili fizičko ponašanje koje ima za cilj ili predstavja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života a koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

S obzirom na to da je vojni lekar optužen da je delo učinio prema maloletnim licima, ukoliko se suđenje nastavi, preti mu kazna zatvora od tri meseca do tri godine.

Vojni lekar je u pritvoru bio od 2. decembra 2021. do 18. maja 2022. godine nakon čega je pušten da se brani sa slobode.