20.08.2024.

13:51

Foto: prinstscreen/Instagram MUP

Hronika

Saslušan policajac (25) iz Grocke: Primao mito, a novac predstavljao kao poklon

Marko P. se na saslušanju branio ćutanjem, odnosno iskoristio je svoje zakonsko pravo da ne iznosi odbranu.

Naredbom o sprovođenju istrage osumnjičenom se na teret stavlja 7 (sedam) krivičnih dela Primanje mita, dok će protiv sedmorice osumnjičenih za po jedno krivično delo Davanje mita biti preduzete dokazne radnje.

Nakon saslušanja tužilaštvo je sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu predložilo da osumnjičenom odredi pritvor da ne bi uticao na svedoke i saokrivljene, kao i da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

Marko P. je, kako se sumnja, kao policijski službenik PS Grocka, raspoređen na radno mesto patrolne delatnosti, interventne patrole, u periodu od 14. marta do 3. aprila ove godine u Umčarima nakon uočenog prekršaja zaustavio vozače putničkih vozila i to osumnjičene Dušana L, Aleksandra G, Branka S, Ivana Đ, Dejana Đ, Zorana S. i Vladana M.

Potom je vršio kontrolu vozača i vozila, ali nije izvršavao službene radnje koje je kao ovlašćeno lice MUP RS morao izvršiti, odnosno nakon uočavanja saobraćajnog prekršaja i zaustavljanja vozača, nije pozivao policijske službenike Uprave saobraćajne policije radi sačinjavanja prekršajnog naloga, što je bio dužan da učini u skladu sa Zakonom o policiji i Pravilnikom o policijskim ovlašćenjima.

On je, kako se sumnja, od zaustavljenih učinilaca saobraćajnih prekršaja zahtevao i primio poklone od 1.000 do 2.000 dinara, kako bi im omogućio da nesmetano nastave dalje kretanje u saobraćaju, bez sačinjavanja zapisnika o učinjenom prekršaju.

Dušan L, Aleksandar G, Branko S, Ivan Đ, Dejan Đ, Zoran S. i Vladan M. su, kako se sumnja, službenom licu Marku P. dali poklone u vidu novčanih iznosa da u okviru svog službenog ovlašćenja ne izvrši službenu radnju koju bi morao izvršiti.