20.08.2024.

15:53

Foto: Uprava Carina

Hronika

Otkriće carinika u "mercedesu": Putnici "nafilovali" kofere cigaretama

Jedan od takvih slučajeva je otkriven 18. avgusta na ulazu prelaza Preševo, kada je iz pravca Severne Makedonije na red za redovnu kontrolu pristigao "mercedes" stranih registarskih oznaka, kojim je putovala četvoročlana porodica.

"Tokom pregleda najpre je otkriveno 30 boksova cigareta ispod stvari u koferu, a potom još 14 u duplom dnu putne torbe. Reč je o cigaretama marki 'marlboro', 'davidoff'' i 'winston' koje su putnici, po sopstvenoj izjavi, poneli u Švajcarsku gde rade jer im je cena u toj zemlji veća", navodi se u saopštenju Uprave carina.

Naglašava se da je u svakoj zemlji količina akciznih proizvoda koji se mogu uneti ograničena, tako i pri ulasku u Republiku Srbiju:

"Putnici u ličnom prtljagu mogu preneti najviše 50 cigareta, 25 cigarilosa (do tri grama po komadu), 10 cigara, 50 grama duvana ili odgovarajuću kombinaciju navedenih proizvoda."

Dan ranije na prelazu Aerodrom ''Nikola Tesla'' zabeležena su dva slična pokušaja i zaplenjeno je ukupno 112 boksova cigareta kojima su bili ispunjeni koferi putnika. U koferu jednog putnika otkrivena su 44 boksa cigareta stranog porekla, dok je u prtljagu drugog pronađeno čak 68 boksova.

U svim zabeleženim slučajevima, putnici su procesuirani po hitnom postupku, a prekršajni sudovi su doneli pravosnažne presude kojima su kažnjeni novčanom kaznom i zaštitnom merom trajnog oduzimanja sporne akcizne robe.