24.08.2024.

15:42

Foto: Društvene mreže/MUP Srbije

Hronika

Nikola poginuo u Trajalu, sad mu umrla i majka! Posle pogibije jedinca, srce nesrećne žene nije izdržalo!

Nesrećnoj majci pogoršalo se zdravstveno stanje zbog tuge za stradalim jedincem a  umrla je bez saznanja ko je kriv što je ostala bez sina. Do eksplozije je došlo u pogonu za proizvodnju gorivne trake, Nikolu je detonacija usmrtila na licu mesta dok su njegove kolege Sara C. (19), Dušan J. (25), Marko M. (38) i Boris T. (37) zadobili povrede. 

Više javno tužilaštvo u Kruševcu, koje se bavilo ovim slučajem dalje postupanje ustupilo je Osnovnom javnom tužilaštvu koje još nije odlučilo da li ima osnova za nečije krivično gonjenje. 

Dejan Rašković, otac stradalog mladića kaže da mu je supruga dugo bolovala ali da je smrt sina dotukla. 

- Šestomesečni pomen Nikoli smo stavljali 13. jula a Vesna je umrla 26. jula. Bila je teško bolesna, bubrezi su joj jedva radili, mučila se nadajući se da će dobiti uput iz bolnice u Kruševcu za lečenje u Beogradu. Dan pre smrti joj je baš pozlilo, odveo sam je u Hitnu pomoć i bilo joj je bolje. Sutradan je trebalo da ponovo ode kod lekara. Bilo je oko sedam sati ujutro, spremala se da pođe a onda je dobila neki napad. Hitna pomoć je došla brzo ali je za Vesnu bilo kasno, umrla mi je pred očima -  opisuje ovaj Kruševljanin drugu tragediju koja ga je zadesila za šest meseci.

Informer

Dejan kaže da je imao ozbiljnu nameru da tuži “Trajal” zbog sinovljeve pogibije ali da su ga od ovog poteza odgovorili supruga i stariji sin. 

- Kada se Nikola zapošljavao u “Trajalu” verovao sam da je to ozbiljna firma koja vodi računa o svojim radnicima. Da sam znao koliko je opasno njegovo radno mesto, ne bih mu dozvolio da prekorači fabričku kapiju. Kasnije sam čuo od njegovih kolega da su tu mladu neiskusnu decu stavili da rade u jedan od najopasnijih pogona. Pa svima je bilo jasno gde su radili kada su ljudi videli tu zgradu koja je bukvalno odletela u vazduh.

Pa pravo je čudo da je samo Nikola stradao, kakva je to eksplozija bila. Zbog toga sam hteo da tužim “Trajal”, raspitivao sam se kod advokata, neki su mi rekli da će troškovi biti veliki pa sam bio u nedoumici da li da krećem u tu neizvesnu pravnu bitku. Vesna i moj stariji sin su bili protiv toga i kada nam je “Trajal” ponudio pomoć, odlučili smo da je prihvatimo. Njihovi advokati su bili spremni, dali su nam neki papir, to smo potpisali i odrekli se prava na tužbu - kaže očajni čovek. 

   Jedan od razloga što je odlučio da odustane od sudskog gonjenja “Trajala” bilo je i njihovo obećanje da će pomoći u Vesninom lečenju. 

- Uradili su to, kada su se oni umešali sve je krenulo brže. Trebalo je da ide u Beograd na lečenje što je uzalud čekala prethodne tri godine, ali nažalost kada je to najzad sređeno, za nju je već bilo kasno. Zbog čega je tačno umrla ne mogu da tvrdim, znam da joj je pre smrti pritisak otišao u 180, obdukciju nismo radili ali siguran sam da je Nikolina smrt doprinela njenoj - zaključuje Dejan. 

Informer

Ovim povodom obratili smo se Osnovnom javnom tužilaštvu u Kruševcu koje je saopštilo da je ovaj slučaj u fazi predistražnog postupka. 

- U okviru predistražnog postupka dokazna radnja održana je 21. avgusta 2024. godine a naredna je zakazana za 30. septembar 2024. godine - navodi se u odgovoru ove pravosudne institucije koju je potpisao javni tužilac Saša Avramović. U odgovoru tužilaštva nisu precizirane koje vrste dokaznih radnji su preduzete. 

Neposredno nakon nesreće Više javno tužilaštvo saopštilo je da je do eksplozije došlo u Pogonu za proizvodnju iniforno cilindrične namotane gorivne trake, da je obavljen uviđaj i naložena obdukcija tela poginulog radnika. Zašto je Više javno tužilaštvo dalje postupanje prepustilo Osnovnom javnom tužilaštvu nije objašnjeno u odgovoru koji nam je dostavljen.