26.08.2024.

11:46

Foto: Foto: Informer, Tanja Andric

Hronika

U Srbiji juče 220 požara! Oglasio se Dačić i zamolio za jednu stvar

On je za TV Pink rekao da se sumnja da u okolinama nekih mesta dolazi do namernog podmetanja požara, jer policajci koji su na terenu nađu flaše sa benzinom.

- Naravno, ima i neodgovornih paljenja strnjišta i svega ostalog, što se na selu godinama i decenijama radi - dodao je Dačić.

Dačić je odao priznanje vatrogascima i istakao da su njih ozbiljno pogodile neistinite priče koje su objavili pojedini opozicioni mediji, a to je da se vatrogasci nisu javljali sat vremena na poziv povodom požara u Novom Sadu.

- Ja sam, naravno, tražio informaciju o svemu tome, i te informacije nisu tačne, vatrogasci su stigli posle pet minuta. Međutim, došli smo do podataka da je zvan broj 139, a ne 193 - rekao je Dačić i podsetio da je broj za vatrogasce 193, za policiju 192, a 194 za Hitnu pomoć.

Informer

Ministar je najavio i da se radi na tome da se izbace ovi pojedinačni hitni brojevi i da se uspostavi objedinjeni sistem 112 za te pozive, kao i da građani dobijaju SMS poruke kada je reč o požarima, zemljotresima, olujama, nepogodama i poplavama. Ukazao je da je za to potrebno ulaganje, a da trenutno jedna od najvećih donacija dolazi iz Kine.

Odgovarajući na pitanje o reklamama za drogu, odnosno da se droga dostavlja kao zdrava hrana, Dačić je rekao da kriminal postaje inovativan i da i policija mora da bude inovativna.

- Ne možete vi da se borite sa kriminalom koji ne zna za granice, a vi imate problema u saradnji sa drugim policijama u regionu. Ne možete se boriti sa kriminalom ako nemate tehnološki razvijen sistem da ga pobedite. I baš zato treba nam jačanje tih policijskih kapaciteta - istakao je Dačić.

Informer

On je dodao da će zbog početka nove školske godine više od 2.000 policajaca biti u školama, ali, kako je objasnio, ne samo u smislu fizičke bezbednosti đaka i nastavnika, nego i kad je reč o događajima ispred škole, oko škole, a naročito kad je reč o narkoticima.

- To je nešto što moramo da radimo, naročito zato što se pojavljuju neke nove vrste droge koje su smrtonosne i gde postoji velika opasnost za našu mladu generaciju - naglasio je ministar.

Dačić je najavio i da će početkom septembra ići u Kinu, gde će imati sastanke sa njihovim ministrom i naveo da je važna saradnja specijalnih jedinica i zajednička vežba između naše antiterorističke jedinice i njihove, a da će biti potpisani i određeni sporazumi.

Dodao je da se krajem ove nedelje se očekuje izručenje Jovana Cvetića iz Grčke, jer je ta država odlučila da uvaži zahtev Srbije, a ne Hrvatske, za izručenje.

- Cvetić je od strane Hrvatske potraživan zbog navodnih ratnih zločina. Mi smo isto tako raspisali potragu, poternicu za njim, kako bi bio mogao da bude izručen nama - rekao je Dačić i zahvalio Grčkoj što je izašla u susret zahtevu Srbije.