26.08.2024.

16:48

Foto: printscreen

Hronika

Prljavi policajac Lazović hvalio se šefu Zviceru na Skaju da je ubio zaštićenu divljač

Kako prenose crnogorske Vijesti, u pauzama dogovaranja šverca kokaina sa šefom Radojem Zvicerom, dostavljanja tajnih informacija o policijskim istragama, podučavanja kako da se najlakše reše "škaljaraca", Petar Lazović hvalio se da ubija zaštićenu divljač. Iz prepiski sa nekada zaštićene Skaj aplikacije proizilazi da je to činio u oktobru 2020. godine.

- Ljubišnja evo dva dana. Brate, planinom, sinoć sam srnu na far po noći oko 11 ubio, na 120 m u vugla brate. Kažu mi - pazi, ovuda preleće. Eto ova neće - piše Lazović 4. oktobra te godine Zviceru.

Informer

Kao potvrdu svog "podviga" sin tadašnjeg pomoćnika direktora Uprave policije Zorana Lazovića poslao je fotografiju ustreljene srne i planine na kojoj lovi. Na jednoj od fotografija vidi se srna ustreljena u predelu glave. Kako navode Vijesti, srne su zakonom zaštićena divljač, a Krivičnim zakonom predviđena je kazna od šest meseci do pet godina zatvora za onoga ko ubija ili povređuje životinje koje pripadaju posebno zaštićenim životinjskim vrstama.

Uprkos tome, ali i činjenici da su crnogorski istražni organi još u leto 2021. godine od partnera iz Europola dobili komunikaciju u kojoj se pritvoreni policajac hvali ubistvom srne, javnosti do sada nije poznato da je Lazović procesuiran i za to krivično delo.

On je sa Zvicerom, ali i još nekoliko pripadnika kriminalne ekipe tog Kotoranina, u više navrata pričao o lovu, a iz njihove prepiske proizilazi da su mu poklanjali lovačke pse vredne i po nekoliko hiljada eura.

Informer

Mlađeg Lazovića u više krivičnih predmeta terete za tesnu saradnju sa kavačkim kriminalnim klanom, a detalji iz istraga govore da je koristili službeni položaj i resurse kako bi im dostavljao informacije o policijskim istragama, štitio članove klana, omogućavao njihove kriminalne aktivnosti, ali i direktno učestvovao u švercu narkotika i cigareta. Njegova saradnja sa klanom otkrivena je kada je u martu 2021. godine presretnuta komunikacija vođena preko Skaj aplikacije.

Istražitelji Europola tada su i čitali o njihovim planovima za krijumčarenje kokaina, slušali razgovore o policijskim istragama, dogovore o isplatama. Otkriveno je i da je tadašnji policajac Petar Lazović birao ko će sa njim raditi u Odseku za posebnu operativnu podršku, uprkos tome što su neki od njih, kako tvrdi, imali i po 10 krivičnih prijava.

Informer

Policijskim Sektorom za borbu protiv kriminala tada je rukovodio njegov otac Zoran Lazović, dok je Petar bio neformalni šef Odseka za operativnu podršku.

Petar Lazović uhapšen je u julu 2022. godine, iako je Specijalno državno tužilaštvo godinu pre toga iz Europola dobilo transkripte koji teško optužuju njega i Milovića, ali je tadašnji specijalni tužilac Saša Čađenović arhivirao predmet i oslobodio ih odgovornosti.

Nova istraga pokrenuta je četiri meseca nakon odluke Čađenovića, i to tek kada je portal Libertas objavio prepiske policajaca s pripadnicima organizovane kriminalne grupe kavački klan i Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem.

U međuvremenu, uhapšen je i Čađenović, kojeg teret da je kao specijalni tužilac igrao za Zvicerovu ekipu. On je nedavno izašao iz Istražnog zatvora, u koji su odlukom crnogorskih sudova poslati i njegov nekadašnji šef, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i stariji Lazović. I njih dvojicu terete da su službeni položaj podredili kavačkom klanu. Svi su negirali krivicu.