26.08.2024.

17:03

Foto: Shutterstock

Hronika

Nišlija "ojadio" ustanovu za stara lica u Leskovcu: Podkradao na sve načine, pa zgrnuo milione

On se sumnjiči da je kao zaposleni u računovodstvu u jednoj ustanovi za starija lica u Leskovcu od 2020. do kraja 2022. godine, sa računa ustanove kod Uprave za trezor podizao novac za isplatu džeparca korisnicima ustanove, ali je komisiji za isplatu predavao manje novca od podignutog i, kako se sumnja, razliku zadržavao za sebe, kao i da je tokom 2022. godine umanjivao iznos za isplatu džeparaca na internim spiskovima u odnosu na predviđeni iznos po listingu.

Na taj način, on je, kako se sumnja, oštetio ustanovu za 6.783.851 dinara, a sebi pribavio korist u navedenom iznosu.

D. Đ. se sumnjiči i da je bez znanja odgovornog lica ustanove u kojoj je radio preuzeo četiri telefona i osam sim-kartica koje je podelio rodbini i prijateljima, dok su rate i mesečni računi za ostvarenu komunikaciju plaćani od strane ustanove, koja je na taj način oštećena za 881.338 dinara. Takođe, D. Đ. se sumnjiči da je postupio suprotno odluci odgovornog lica ustanove u vezi limitirane potrošnje po SIM kartici od 1.500 dinara, kao i da korisnicima koji su prekoračili taj iznos nije odbijao od mesečne plate, pa je tako oštetio ustanovu za starija lica za 220.501 dinara.

D. Đ. je izvršenjem navedenih dela, kako se sumnja, ustanovi pričinio ukupnu materijalnu štetu u iznosu od 7.885.691 dinara.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu.