26.08.2024.

23:15

Foto: MUP Srbija

Hronika

Oglasili se iz MUP: "Aeplujemo na građane da budu pažljivi i da se pridržavaju Zakona o zaštiti od požara"

Trenutno najveći aktivni požari su na teritoriji Pirota, Kučeva, Žagubice, Crnog Vrha i Tare.

Na teritoriji Pirota, požar je na otvorenom prostoru na planini Vidlič, gde gori suva trava i nisko rastinje obraslo žbunjem kao i delovi bukove šume, na površini 2.000 hektara.

Na intervenciji gašenja ovog požara angažovano je 57 vatrogasaca-spasilaca sa 25 vatrogasnih vozila, Helikopterska jedinica MUP sa jednim helikopterom i tri članova posade, koji su izabacili 35 tona vode iz 14 naleta.

Angažovana i tri dobrovoljno-vatrogasna društva

Angažovana su i tri dobrovoljno-vatrogasna društva sa jednim vozilom, 38 šumara sa osam vozila i 16 pripadnika Specijalizovane jedinice civilne zaštite sa jednim vozilom, kao i 21 pripadnik javno komunalnog preduzeća sa jednim vozilom.

Tokom jučerašnjegnjeg dana, vatrogasci-spasioci su uspeli da zaštite dva sela, Visočki Odorovci i Gulenovci.

Aktivna su i dva požara na otvorenom prostoru u Kučevu, tačnije u Neresnici i Žagubici.

U Neresnici gori bukova šuma površine oko 600 hektara

U Neresnici gori bukova šuma površine oko 600 hektara, a na gašenju ovog požara angažovano je 19 vatrogasaca-spasilaca sa šest vozila, šest članova dobrovoljno-vatrogasnog društva, jedna cisterna javno komunalnog preduzeća, 15 šumara sa jednim vozilom i dve radne mašine.

Požar u Žagubici zahvatio je četinarsku i bukovu šumu, nisko rastinje i livade, ukupno na oko 700 hektara.

Angažovano je 34 vatrogasca-spasioca sa 12 vozila, osam pripadnika, Specijalizovane jedinice civilne zaštite sa dva vozila, kao i 10 šumara sa tri vozila, dve radne mašine i dve cisterne javno komunalnog preduzeća.

Jedan od većih požara zahvatio Crni Vrh u okolini Bora

Takođe, jedan od većih požara zahvatio je i Crni Vrh u okolini Bora, gde gori nisko rastinje i listopadna šuma. Angažovano je 15 vatrogasaca-spasilaca sa pet vozila i jednom radnom mašinom. Ukupna požarom zahvaćena površina je oko 30 hektara - navodi se u saopštenju MUP.

Na Tari zbog odronjavanja stena i kamenja na lokaciji Banjska stena, obustavljen je putni pravac od Hidroelektrane u mestu Perućac do Zaovina, u oba smera.

Na ovoj lokaciji aktivan je požar koji je zahvatio oko 60 hektara borove i bukove šume.

Požar je lokalizovan sa gornje strane, a pripadnici SVS MUP i Nacionalnog parka Tara su na terenu.

U intervencijama profesionalnim vatrogasnim jedinicama Sektora za vanredne situacije, pomažu i Helikopterska jedinica MUP, pripadnici dobrovoljno-vatrogasnih društava, šumari i Specijalizovane jedinice civilne zaštite koji ulažu maksimalne snage da zaštite naselja i vredne šumske komplekse.

"Gašenje ovakvih požara je izuzetno teško"

- Gašenje ovakvih požara je izuzetno teško i zahtevno za vatrogasce-spasioce zbog vremenskih uslova, vetra i suve vegetacije koji pogoduju širenju požara, uz dodatno otežavajuće uslove i nepristupačan teren na kojima su pomenuti požari nastali - navodi MUP.

U saopštenju podsećaju da su u poslednjih sedam dana pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali na 893 požara na otvorenom prostoru, a za isti period prošle godine imali su 393 reagovanja na otvorenom prostoru.

- Sektor za vanredne situacije MUP još jednom apeluje na građane da budu pažljivi i da u toplim danima koji već dugo traju u našoj zemlji svaka nepažnja može da dovede do požara velikih razmera i da se pridržavaju Zakona o zaštiti od požara kako bi se posledice i šteta smanjili na minimum - navodi MUP.