27.08.2024.

12:25

Foto: Zoran Sinko

Hronika

"Nećemo dozvoliti da se Radiša izvuče": Otac ubijenih Milana i Kristine izneo detalje sa suđenja ubici iz Mladenovca

Suđenje Urošu Blažiću i njegovom ocu Radiši za masakr u Mladenovcu obeležile su dramatične scene - roditelji ubijenih i ranjenih nisu mogli da dođu sebi od suza cela tri sata koliko su trajala saslušanja.

Roditeljima i članovima porodice teško je palo što su ponovo morali da se prisećaju svega što su proživeli. Da situacija bude još teža - kada je Zorica Panić, majka koja je ostala bez sina i ćerke u masakru, Urošu Blažiću poručila da se danas ne smeje, on je klimnuo glavom i imao blagi osmeh na licu.

Prvog dana suđenja slušali smo laži i nebuloze Uroša i Radiše i nisu se usredsredili na slučaj da kažu šta je i kako bilo, već su sve vreme pričali kako su oni teško živeli i kako njima neko hoće da uradi. O slučaju se, maltene, ništa nisu izjasnili, ostali smo uskraćeni za odgovor što su nam ubili decu. Smeškali su se kroz staklo prvog dana, znajući da mi ne možemo da dođemo do njih i da nas nerviraju. Drugog dana, kada smo mi pričali, nije im bilo baš svejedno, tada se nisu smeškali kada su čuli šta je svaki otac spreman za svoje da uradi - rekao je Saša i dodao:

- Naslušali smo se laži, slušali smo i priču koju su ih advokati naučili, da Uroš preuzme kompletnu krivicu na sebe, kao da on i Radiša nisu živeli u istoj kući. Uroš ovo nije sam izvršio, ili mu je plaćeno ili nešto... Ovo da uradi iz čista mira, ići ulicom ubijati nekoga, nije normalno, to ne može normalna osoba da uradi, a po njegovom ponašanju i testovima pokazalo se da je sa njim sve u redu - kaže Saša Panić, otac ubijenih Milana i Kristine.

Informer

"Svedočiće i policajci iz Mladenovca"

Saša Panić dodaje i da je na suđenju Radiša Blažić izjavio da zaplenjeno oružje nije njegovo, odnosno da nije iz vojske.

Kaže i da je evidentno da se Blažićevi advokati trude da Radiša bude oslobođen svih optužbi.

- Mi imamo svedoka koji će to da poništi. Kako je on to oružje krao i iznosio, to je na njemu da objasni - kaže Panić i dodaje da je tražio da na suđenju svedoče i policajci iz PU Mladenovac.

- Ja sam bio u Mladenovcu i razgovarao sam sa pripadnicima i oni će da svedoče o tome što je Radiša negirao i vezano za slučaj gde je Uroš pričao da ga je moj sin maltretirao - rekao je Saša.

"Roditelji piju lekove pre nego što uđu u sudnicu"

Jasno ističe da očekuje maksimalnu kaznu za masakr koji je počinjen, uprkos tome što Uroš Blažić može dobiti samo 21 godinu zatvora. Ističe da ovo nije "običan slučaj", kao i da bi zakon u ovim situacijama trebao da se promeni.

Druga kazna nije prihvatljiva. Čim je počelo suđenje i kada su me pozvali na govornicu, ja sam rekao da oni meni štetu nikada ne mogu da nadoknade. To što su oni meni uradili ne može se novcem platiti. Jedino doživotna ili smrtna kazna, za obojicu. A kako su mi rekli, to nije moguće. Ja se borim i kucam na svačija vrata da se izborim za maksimalnu kaznu. Ovo nije običan slučaj, za ovako nešto zakon treba da se promeni - ispričao je Saša.

Zahvalio se i sudiji koja je dozvolila porodicama ubijenih da kažu sve što im je na srcu.

- Toliko nam je bilo teško, to ne može da se opiše. Novinari koji su sedeli iza nas su plakali, zamislite onda kako je nama bilo. Nema šta da se sudimo, jasno je sve kao dan, on je sve priznao i ja želim da se ovo u što kraćem roku završi, da se ne kidamo više. Roditelji piju lekove pre nego što uđu u sudnicu - ispričao je Saša za Happy TV.