27.08.2024.

15:31

Foto: MUP Srbije

Hronika

Silovao ćerku napravio joj dete! Monstrumu povećena kazna, umesto devet trunuće 16 godina u zatvoru!

Na taj način preinačena je presuda Višeg suda u Nišu izrečena 19. marta ove godine kojom mu je zbog nasilja u porodici izrečena kazna zatvora u trajanju od šest meseci a za produženo krivično delo silovanja u trajanju od devet godina je dobio  jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od devet godina i dva meseca.

- Više javno tužilaštvo u Nišu izjavilo je 8. maja 2024. godine žalbu protiv presude Višeg suda u Nišu od 19. marta 2024. godine. Usvajanjem žalbe preinačena je presuda Višeg suda u Nišu u delu odluke o krivičnoj sankciji tako što je presudom Apelacionog suda u Nišu od 13. avgusta 2024. optuženom za krivično delo nasilje u porodici iz čl. 194. st 1 Krivičnog zakonika utvrđena kazna zatvora u trajanju od 1 godine i šest meseci a za produženo krivično delo silovanje iz člana 178 st. 3. u vezi  člana 61 Krivičnog zakonika utvrđena kazna zatvora u trajanju od 15 godina pa je okrivljeni osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 16 godina - saopštilo je VJT.

B. M. je optužen da je prvi put počinio gnusno krivično delo još 2020. godine i to tek nakon što je njegova ćerka napunila 18 godina i postala punoletna.

Prema saznanjima, devojka je ranije bila smeštena u jednoj hraniteljskoj porodici, a po sticanju punoletstva izabrala je da se vrati porodici biološkog oca koji živi u Nišu. Nažalost, to je bila užasna greška jer ju je otac, kako se sumnja, silovao još prvog dana kada je došla u njegovu kuću. Prethodno je ukućane sa kojima živi poslao napolje, da odu do prodavnice, a onda je, kako se sumnja, koristeći se silom i pretnjom, nasrnuo na kćer i silovao je.

Informer

Uplašena devojka je smogla snage da progovori tek šest meseci nakon ponovljenog silovanja. Otišla je do majke koja živi u mestu Pećince, kod Sremske Mitrovice, i ispričala joj šta joj se desilo. Ginekološkim pregledom utvrđeno je da je trudna a nakon toga su se u slučaj uključili niška Kriminalistička policija i Više javno tužilaštvo u Nišu, čijim intenzivnim radom je slučaj silovanja je rasvetljen.

Majka je odvela ćerku odmah u Dom zdravlja u Sremskoj Mitrovici gde je ginekološkim pregledom utvrđeno da je u poodmakloj trudnoći. Obaveštena je i niška Kriminalistička policija koja je blagovremeno reagovala i odmah započela postupanje. No, budući da je, prema nezvaničnim saznanjima B. M. negirao delo, a da nije bilo svedoka, iskusni niški kriminalistički inspektori, inicirali su DNK analizu koju je Više javno tužilaštvo u Nišu naložilo odmah po rođenju bebe u decembru prošle godine.

Krivičnu prijavu, a potom i optužnicu protiv oca monstruma, prema saznanjima zapečatila je DNK analiza, urađena posle rođenja bebe, kojom su potvrđene užasne sumnje – da je osumnjičeni B. M. otac ćerkinog deteta.

Nakon što je DNK analiza pokazala da je osumnjičeni B. M. u prvom stepenu srodstva i sa svojom ćerkom i sa njenom ćerkom, uhapšen je i po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu određeno mu je policijsko zadržavanje.

Informer

 

Na saslušanju u tužilaštvu, nakon hapšenja B.M. se branio ćutanjem, a pred sudskim većem je negirao krivično delo.

Sudsko veće mu je  produžilo pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne, a najduže dok ne istekne vreme trajanja kazne zatvora izrečene u prvostepenoj presudi.