27.08.2024.

18:09

Foto: MUP Srbije

Hronika

Dačić na prvoj liniji odbrane od vatrene stihije! Specijalnom taktikom vatrogasci brane sela na Vidliču (FOTO)

- Nalazimo se na Staroj planini, tačnije na Vidliču, sela Basara i Krupac,  gde je  sada žarište velikog požara kojim je zahvaćeno više od 2.500  hektara.  Sve naše  jedinice su došle ovde da pomognu zajedno sa pripadnicima ostalih  specijalizovanih  državnih organa, Srbijašuma, specijalizovane jedinice civilne zaštite - rekao je ministar Dačić.

Informer

On je naglasio da trenutno u Srbiji ima oko 200 požara, a da je juče, za 24 časa ugašeno 159 požara.

- Vatrogasci- spasioci zajedno sa radnicima Srbijašuma, sa ljudima odavde iz Civilne zaštite bore se da sačuvaju ova sela i u značajnoj meri to je i uspelo pravljenjem specifičnih prepreka, takozvanih preseka i najverovatnije da će sva ta sela biti sačuvana - naglasio je ministar Dačić.

Informer

Ministar je rekao i da se pretpostavlja da je uzrok požara bio grom.

- Ovo je veoma težak posao. Mi ćemo odavde ići da obiđemo požar i u okolini Žagubice. Pretpostavlja da je uzrok požara bio grom koji je izazvao plamen, koji se nakon toga proširio. Vatra se brzo širi, suvo je, uz pojavu vetra, koji ponekad ide gotovo neuhvatljivom brzinom. Želim da se zahvalim i podržim sve one koji učestvuju u ovome što se ovde radi, to je gašenje požara, posao koji zahteva masovno učešće i vatrogasaca-spasilaca, ali i policije obične, vojske u nekim slučajevima, različitih javnih preduzeća u ovom slučaju Srbijašuma, organa lokalne samouprave, jedinica civilne zaštite, javnih preduzeća na nivou lokala i tako dalje i želim svima da zahvalim i nadam se da ćemo uskoro i ovde ugasiti požar u potpunosti - poručio je ministar Dačić.

Informer

Ministar Dačić se uputio u okolinu Žagubice gde je takođe gašenje požara u toku.