28.08.2024.

14:19

Foto: Informer

Hronika

Optužnica protiv vozača ubice: Uzeo kokain, seo u "audi" pa pokosio ženu!

Optužnim aktom N. G. se tereti da je u stanju uračunljivosti, upravljao "audijem" niških registarskih tablica ne pridržavajući se saobraćajnih propisa:

"Krećući se Bulevarom Nemanjića levom saobraćajnom trakom, namenjenom vozilima koja dolaze iz pravca ulice Branka Miljkovića ka Sremskoj, N. G se nije pridržavao propisa, jer je upravljao automobilom pod dejstvom kokaina, iako je znao i bio svestan da je to zabranjeno. Vozio je brzinom od 70 kilometara na sat, na mestu gde je maksimalno dozvoljeno 40, usled čega je prednjim delom vozila udario u levi bok pešaka Ivanke I., koja je prelazila kolovoz na Bulevaru Nemanjića van obeleženog pešačkog prelaza."  

Nesrećna žena zadobila je višestruke prelome, jer je od udarca pala na poklopac motora. Odbačena je na prednje vetrobransko staklo, a zatim na kolovoz. Obdukcijom je ustanovljeno da su njene povrede bile bezuslovno smrtonosne.

Mada je toksikološka analiza pokazala prisustvo psihoaktivnih supstanci u krvi vozača, N. G. je pred tužilaštvom negirao da je upravljao vozilom pod dejstvom narkotika.

Otkazale mu i kočnice

Vanredni tehnički pregled pokazao je da je za nesreću, osim ljudskog faktora, odgovorna i neispravnost vozila jer je kočioni sistem bio samo delimično funkcionalan.

Suđenje N. G. još nije zakazano, jer njegova odbrana ima pravo na prigovor na optužnicu o kojem odlučuje viša sudska instance. On suđenje čeka u kućnom pritvoru, pošto mu je izrečena zabrana napuštanja stana do 19. septembra.

Tužilaštvo u svom optužnom aktu nije predložilo kaznu za okrivljenog, već je samo navelo da sud treba da ga oglasi krivim i kazni po zakonu. Krivični zakonik za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja predviđa kaznu zatvora od dve do 12 godina.