28.08.2024.

14:38

Foto: FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ bg

Hronika

Vatrogascima pune ruke posla! Pripadnici SVS u roku od 24 sata reagovali na 151 vanredni događaj (FOTO)

MUP u saopštenju podseća da su trenutno najveći aktivni požari na teritoriji Pirota, Prokuplja, Požarevca, kao i u okolini Bajine Bašte.

U gašenju tih požara, kako se navodi, pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava pružaju nemerljivu pomoć vatrogascima-spasiocima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Informer

Na teritoriji Pirota, tokom noći, vatrogasci-spasioci štitili su od požara selo u regionu planine Vidlič, dok je tokom dana situacija znatno bolja, a požar se gasi na četiri rejona: selo Smilovci kod Dimitrovgrada, selo Basara, Visočka Ržana-Vzganica i Krupac kod Pirota.

Precizirano je da je opožarena površina oko 2.500 hektara, a da su na intervenciji gašenja požara trenutno angažovana 62 vatrogasca-spasioca sa 24 vozila, četiri pripadnika dobrovoljno-vatrogasnog društva sa jednim vozilom, 70 šumara sa 16 vozila i 14 pripadnika Specijalizovane jedinice civilne zaštite, kao i 15 pripadnika javnih komunalnih preduzeća sa dva vozila, kao i osam radnih mašina.

Informer

Na teritoriji Prokuplja - Žitorađe, pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a i dalje su angažovani na gašenju požara koji je sada već slabog intenziteta na površini od oko 200 hektara gde gori suva trava i nisko rastinje obraslo žbunjem kao i delovi bukove šume i tu je angažovano 12 vatrogasaca-spasilaca sa sedam vozila. Kako navode u saopštenju, na teritoriji Požarevca aktivna su dva požara i to u Kučevu, u Neresnici, gde je angažovano 13 vatrogasaca-spasilaca sa šest vozila, devet članova dobrovoljno-vatrogasnog društva sa tri vozila, kao i pet šumara sa tri vozila.

Informer

U drugom požaru, na dva kraka prema potezu Đula i Žagubica, trenutno nema otvorenog plamena i snage vatrogasno-spasilačkih jedinica dežuraju. Dodaju da su aktivni i dalje požari ka Beljanici i Suvom Dolu i sve raspoložive snage su tokom dana raspoređene na toj lokaciji, odnosno 36 vatrogasaca-spasilaca sa 15 vozila, 16 pripadnika dobrovoljno-vatrogasnog društva, Helikopterska jedinica sa pet članova i jednim helikopterom Kamov Ka-32, 13 šumara sa četiri vozila, tri radne mašine, 15 radnika javnog komunalnog preduzeća sa četiri vozila i devet rudara.

Informer

 

Ukupna požarom zahvaćena površina je oko 1.200 hektara. Na teritoriji Borskog upravnog okruga požari su većinom ili lokalizovani ili likvidirani, sem u ataru sela Luka, na planini Stol, gde gori 10 hektara makije i niskog rastinja, gde je upućeno šest vatrogasaca-spasilaca sa dva vozila Vatrogasno-spasilačke jedinice Bor, navode u saopštenju i dodaju da na ovom području trenutno nema ugroženih objekata.

Iz MUP-a preciziraju da je na gašenju požara na lokaciji Banjska stena kod Bajine Bašte angažovano 11 vatrogasaca-spasilaca sa tri vozila i dva čuvara Nacionalnog parka Tara sa dva vozila. Na toj lokaciji je požarom zahvaćeno oko 60 hektara i intenzivno se radi na opkoljavanju oboda požara na izuzetno nepristupačnom terenu.