29.08.2024.

14:19

Foto: d.k. /drustvene mreze

Hronika

Mortus pijan pokosio studentkinju: Veštak posvedočio da je vozač imao najmanje 1,6 promila alkohola

Na ročištu održanom u februara ove godine, u Višem sudu u Nišu, Kostić Banović osporila je izjavu optuženog Stojkovićeva da je pre nesreće popio samo jedno pivo od 0,3 litra, kao i izjavu datu u tužilaštvu da je pored tog popio još jedno „malo“ pivo.

Ona je tada kazala da maksimalna moguća koncentracija alkohola od oko 2.00 promila u organizmu optuženog nije mogla poticati od jednog piva od 0,3 litara već je količina tog pića morala biti višestruko veća. Ona nije mogla da se izjasni o mogućoj minimalnoj koncentraciji alkohola kod Stojkovića u momentu nesreće, na čemu je insisitirala sudija Milica Grujić, ali je ukazala da je bila veća bar za 0,15 do 0,20 promila, od 1,43 promila koliko je alkotestiranjem ustanovljeno kod Stokovića 50 minuta posle nesreće.

Kostić Banović je na današnjem ročištu kazala da je dodatnim toksikološkim analizama i uzimajući u obzir protok vremena od momenta nesreće do uzimanja krvi ustanoveljeno da je minimalna količina alkohola u organizmu okrivljenog u momentu nesreće bila između 1,60 i 1,70 promila.

Okrivljeni Stojković je reagovao na ovu izjavu veštaka i upitao kako je moguće da minimalna količina alkohola u njegovom organizmu bude 1,60 do 1,70 promila, kada je alkotestiranjem utvrđeno da je 1,43 promila.

- Alkotestiranje aparatima ne može se smatrati apsolutno pouzdanim dokaznim sredstvom iz mnogo razloga, počev od razloga tehničke prirode, načina alkotestiranja, vremena konzumacije alkohola u odnosu na alko test. Zbog toga se i radi toksikološka analiza krvi kao sigurno i apsolutno tačno sredstvo u utvrđivanju koncentracije alkohola u krvi. Ta koncentracija je u vreme udesa bila najmanje od 1,60 do 1,70 promila - istakla je Kostić Banović.

Svedočenjem veštaka Zavoda za sudsku medicinu završeno je saslušanje svedoka i veštaka, tako da će u nastavku glavnog pretresa koji je zakazan za 8. oktobar, konačno, tri i po godine od nesreće, biti iznete završne reči.

Informer

Podsetimo Marija je teško povređena u udesu koji se dogodio 31. decembra 2020. godine oko 17.20 časova na raskrsnici Donjovlaške ulice i Ulice Miodraga Petrovića Čkalje, a preminula je tri meseca kasnije u bolnici u Beogradu. Na nju je, dok je šetala sa ocem, svojim automobilom naleteo Stojković, koji je, prema navodima optužnice u tom trenutku imao dva promila alkohola u krvi i nalazio se u stanju teške alkoholisanosti.

Prema navodima optužnice Višeg Javnog tužilaštva Stojković se kretao Donjovlaškom ulicom iz pravca sela Donje Vlase u pravcu Kovanlučke ulice “pod dejstvom alkohola, neprilagođenom brzinom i ne obraćajući pažnju na pešake koji su se nalazili na kolovozu”.

Nakon udarca automobila Marija je pala na haubu automobila pa na vetrobransko staklo, a potom je odbačena na kolovoz. Zadobila je teške povrede glave i mozga, kao i brojne povrede koji su zbirno okarakterisane kao “opasne po život”. Automobil je posle naletanja na Mariju, stoji u optužnici, nastavio kretanje, nakon čega je sleteo sa kolovoza na zemljanu površinu i prednjim delom vozila udario u ogradu a zatim i u nekoliko stabala voćnjaka.

Nalazom komisije veštaka Instituta za sudsku medicinu, potvrđena je veza između zadobijenih povreda i smrtnog ishoda. Oni su naveli da su povrede opasne po život koje je Marija zadobila zahtevale dugotrajno bolničko lečenje zbog kojeg je morala dugo da leži u postelji. Usled zapaljenskih komplikacija tokom lečenja u UKC Niš, ona je dobila visoku temperaturu ali joj je stanje poboljšano pa je upućena, nakon dva i po meseca, na lečenje u Beograd na Kliniku za rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”. Tu je posle nekog vremena, međutim, zdravstveno stanje ponovo počelo da se komplikuje, zbog dekubitnih promena na telu i bakterije klostridije. To je dodatno oslabilo njen organizam koji se već dugo borio sa teškom povredama zadobijenim u udesu, pa je došlo do trombne embolije u plućima koja je na kraju dovela do smrti.

Stojković je pred sudom priznao krivicu za saobraćajnu nesreću, ali ne i za smrt studentkinje koja je preminula skoro tri meseca kasnije, a odgovornost za njen gubitak života prebacio je na lekare koji su je, prema njegovim rečima „nesavesno lečili“.

Za krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja za koje se Stojković tereti može izreći kazna od dve do 12 godina zatvora.