30.08.2024.

15:18

Foto: J.Rafailović

Hronika

"Sve je rađeno po proceduri": Saslušan lekar kojem je preminuo posle operacije hemoroida

Kako saznajemo on je tri sata iznosio odbranu i između ostalog rekao da mu nije jasno šta se desilo, jer je sve rađeno po procedurama.

U Višem tužilaštvu danas je iskaz dao i otac pokojnog Nikole, a tužilaštvo nastavlja dalju istragu ovog slučaja.

Zoran K. se sumnjiči za teško delo protiv zdravlja ljudi za koje je zaprećena kazna zatvora od 2 do 12 godina.

Kako se sumnja, doktor je 26. decembra 2022. godine u privatnoj bolnici u Beogradu Nikoli Bakiću operisao hemeroide u uslovima opšte anestezije i to neadekvatnom upotrebom lasera, usled čega je po okončanju zahvata i buđenja iz anestezije oštećeni trpeo jake bolove i bio lošeg opšteg zdravstvenog stanja. Uprkos tome pušten je na kućno lečenje istog dana.

U toku noći i narednog dana zdravstveno stanje Bakića se sve više pogoršavalo uz visoku temperaturu, stomačne tegobe i jake bolove, o čemu je doktor bio obavešten, ali nije izvršio neposredan hitan pregled. Kako su iz tužilaštva naveli prilikom pokretanja istrage, sumnja se da nije utvrdio razloge za nastanak tegoba, koje su značajno odudarale od očekivanog nalaza za postoperativni tok, niti je i preduzeo hitne medicinske mere radi zbrinjavanja oštećenog.

Nikola je 29. decembra 2022. godine primljen u Urgentni centar u Beogradu, gde je i pored adekvanih medicinskih mera sutradan preminuo.