30.08.2024.

18:07

Foto: Printskrin/Fejsbuk/Slavica Scekic

Hronika

Mafijaško ubistvo na kućnom pragu: Inspektor policije izrešetan sa 23 hica iz "heklera"!

Inspektor Šćekić je, podsetimo, ubijen ispred svoje kuće u Podgorici, u naselju Tološi, jedan sat iza ponoći 30. avgusta 2005. U  njega su ispaljena čak 23 hica iz "heklera"!

Optuženi Saša Boreta, Ljubo Bigović, Milan Šćekić i Ljubo Vujadinović su u više navrata osuđeni na po 30 godina zatvora za ovo ubistvo, ali su drugostepena veća obarala te presude.

Kako je ranije saopštavano, razlog su bile bitne povrede odredaba krivičnog postupka koje su često rezultirale povredom prava na odbranu i pravično suđenje. Promenjeno je i više sudskih veća, a slučaj je dospeo i do Ustavnog suda i Suda za ljudska prava u Strazburu...

Ovaj zločin se, po svemu sudeći, dogodio nakon što je iskusni operativac otkrio ko stoji iza serije bombaških napada na tada još neizgrađeni hotel "Splendid" u Bečićima, iako je porodica godinama sumnjala i u neke druge motive. Pozadina likvidacije zvanično ni danas nije rasvetljena.

Informer

Kovčeg sa telom Slavoljuba Šćekića iznet iz kuće pre sahrane

Slavoljub je bio načelnik kriminalističke policije, koji je vodio istragu ubistva glavnog urednika "Dana" Duška Jovanovića, kao i istragu ubijenog savetnika za bezbednost predsednika Crne Gore, Gorana Žugića.

Dve noći pre nego što je izrešetan, inspektor je preuzeo da vodi i istragu u vezi sa ubistvom Miroje Baošića, koji je ubijen u podgoričkom naselju Zagorič... Šćekića su tada smatrali vlasnikom "Bele knjige" crnogorske mafije.

U prvim mesecima istrage pominjana su razna imena iz sveta kriminala, ali i Uprave policije i tajne službe u kontekstu mogućih naručilaca ubistva ili onih koji su radili na uništavanju dokaza. Tek u februaru 2006. usledila su hapšenja grupe, koja je kasnije okrivljena za zločin.

Celi proces, istragu i suđenje pratilo je mnoštvo opstrukcija, propusta i razrešenja sudija koji su radili na slučaju. Za sve ove godine niko u sudskom sistemu nije odgovarao za propuste.