30.08.2024.

21:20

Foto: gov.rs

Hronika

Beograd i Budimpešta još bliže! Razgovarano o unapređenju pravosudne saradnje Srbije i Mađarske!

Ministarka pravde u Vladi Republike Srbije Maja Popović sastala se danas u Budimpešti sa ministrom pravde Mađarske Bencom Tužonom, sa kojim je razgovarala o unapređenju pravosudne saradnje dveju država.

Ministri su izrazili zadovoljstvo zbog izuzetno visokog nivoa partnerskih odnosa koje su uspostavile Republika Srbija i Mađarska i iskazali spremnost da se ostvarena saradnja dalje unapređuje.

Popović je ministra pravde Mađarske obavestila o značajnim rezultatima koje je Republika Srbija postigla u oblasti reforme pravosuđa, a koji se pre svega odnose na potpuno isključenje uticaja politike na izbor sudija i javnih tužilaca.

Ona je naglasila da su predstavnici Evropske unije proces pravosudne reforme u Srbiji ocenili kao primer transparentnosti i inkluzivnosti.

Informer

Popović je upoznala Tužona i sa normativnim aktivnostima Ministarstva pravde, koje se odnose na izmene Krivičnog zakonika i Zakonika o krivičnom postupku, kao i na planirani rad na Zakonu o Pravosudnoj akademiji.

Tužon je pohvalio značajan uspeh koji je Republika Srbija ostvarila u oblasti jačanja pravne sigurnosti i vladavine prava i izrazio spremnost Mađarske da podrži dalje korake Srbije u primeni normativnog okvira koji će pravosudni sistem učiniti još efikasnijim.

U sastavu delegacije Ministarstva pravde bili su sekretar Jasmina Korać i pomoćnik ministra Vladimir Vinš.