31.08.2024.

08:26

Foto: foto MUP

Hronika

Kokain otkriven u Beogradu brendiran Zvicerovom oznakom! Policija zaplenila pošiljku vrednu 2 miliona evra (FOTO)

Vrednost pošiljke kokaina zaplenjenog u velikoj akciji Uprave kriminalističke policije i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na crnom tržištu bi dostigla vrednost od čak dva miliona evra!

Podsetimo, u sredu je u jednom stanu u Beogradu pronađeno 18 kilograma droge, i uhapšeni su M.R. (41) i N.R. (44), a kako je ministar policije Ivica Dačić saopštio, reč je o čistom kokainu. 

Balkanski kartel

- Policija je pretresom više stanova koje su koristili osumnjičeni na teritoriji Čukarice našla više od 18 kilograma kokaina, spakovanog u 17 paketa, kao i druge predmete koje su koristili za pripremanje kokaina za dalju prodaju. Reč je o originalnim pakovanjima čistog kokaina poreklom iz Južne Amerike koji se tokom pripreme za dalju prodaju meša sa drugim supstancama i na taj način se ova količina višestruko uvećava - saopštio je ministar.

Na zaplenjenim pakovanjima presovanog kokaina vide se oznake AMG, K. C. i AXA. - Operativni podaci, koji se još proveravaju, ukazuju da je kokain pripadao takozvanom balkanskom karatelu, koji se već sumnjiči za šverc preko sedam tona kokaina iz Južne Amerike.

Informer

U optužnici protiv ovog kartela, kojom su obuhvaćeni Miroslav Starčević, Zoran Jakšić koji je u zatvoru u Peruu, Pink panter Mladen Lazarević, kao jedan od organizatora šverca kokaina prekookeanskim brodovima, pominje se i odbegli vođa kavačkog klana Radoje Zvicer.

- I crnogorsko tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Zvicera i još 20 osoba zbog sumnje da su krijumčarili više od četiri tone kokaina iz Južne Amerike. Kao organizator koji je dogovarao pošiljke označen je vođa "kavačkog klana", a pomagali su mu, prema optužnici, tadašnji policijski službenici Ljubo Milović i Marko Novaković - podsetio je medije izvor iz istrage. 

Naš izvor dodaje da je interesantno da se u optužnici navodi da je 23. decembra 2020. godine po nalogu Zvicera "pežoom" iz Hrvatske u Crnu Goru, preko graničnog prelaza Debeli breg, uneto 10 kilograma kokaina upakovanog u deset pakovanja sa natpisom AMG. 

- Paketi droge tada zaplenjeni i ovi koji su sada pronađeni u Beogradu su identični - zaključuje sagovornik. 

Kupuju od proizvođača

Deo kokaina AMG je u decembru 2020. godine policajac Marko Novaković prebacio u svoj stan i čuvao ga ispod novogodišnje jelke, navodi se u optužnici crnogorskog tužilaštva, dok je deo odmah predao Zviceru.

Informer

U optužnici protiv "balkanskog kartela" navodi se da su pripadnici ovog klana drogu kupovali direktno od proizvođača u Južnoj Americi, pratili i fotografisali njeno pakovanje na ribarske čamce, kojim su ih potom prebacivali na prekookeanske brodove. Kokain su potom skrivali u legalne tovare ili rezervoar za gorivo i tako pokušavali da ga dopreme u evropske luke radi dalje prodaje.