04.09.2024.

10:16

Foto: Foto: canu.gov.gy/Shutterstock

Hronika

U Gvajani zaplenjena pošiljka kokaina "balkanskog kartela": U podzemnim bunkerima pronađeno 4,4 tone kokaina

Tovar kokaina je pronađen u podzemnom bunkeru, koji je bio prekriven isečenim drvima, u blizini ilegalne piste nedaleko od jednog rudarskog gradića i granice sa sa Venecuelom. 

U akciji protiv krijumčara su učestvovali službenici Carinske jedinice za borbu protiv narkotika Gvajane (CANU), u saradnji s Jedinicom specijalnih snaga odbrambenih snaga Gvajane, ali i američkom agencija DEA.

Prvobitno, istražitelji su pronašli ilegalnu pistu, a pretresom okoline pronađen je kokain i dve puške.

Tovar koji je navodno nabavio "balkanski kartel" trebalo je da bude prebačen na brodove i na taj način prokrijumčaren do Evrope, koja je bila krajne odredište kokaina.

Informer

- Kokain stiže vazdušnim ili kopnenim putem, ponekad preko Venecuele i skladišti se u podzemnim skladištima u blizini ilegalnih pista ili mora. Nakon toga prenosi se malim narko avionima do ilegalnih pista na teritoriji Evrope, ili brzim čamacima i polupotopnim podmornicama do velikih brodova koji plove za Evropu, često duž Afričke rute - izjavili su zvaničnici iz Gvajane.

Vrednost zaplenjene pošiljke je oko 200 miliona dolara, a ovo je treća velika zaplena u Južnoj Americi u poslednjih nekoliko meseci, a prethodno su francuske službe otkrile dva tovara od 10, 6 i 10,5 tona kokaina u međunarodnim vodama u blizni Martinika. 

Inače kada su zaplenjena ta dva tovara nije bilo poznato ko stoji iza tih pošiljki, ali su sada procurele informacije da iza ove pošiljke stoji "balkanski kartel".