05.09.2024.

14:59

Foto: printscreen

Hronika

Prst na obaraču, metak u cevi za Jovana Vukotića! Podignuta optužnica za pokušaj ubistva vođe škaljarskog klana!

Optužnica je, kako navode iz ove institucije, podignuta zbog sumnje da je okrivljeni član grupe Radoja Zvicera.

- Optužnica je podignuta zbog postojanja osnovane sumnje da je okrivljeni, kao pripadnik kriminalne organizacije okrivljenog R.Z, a čiji su pripadnici i Lj.M, P.L, R.Ž, N.S, S.K, M.V, D.R, R.M, N.P. i R.P, protiv kojih su već podignute optužnice od strane ovog tužilaštva, za krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i druga krivična dela i koje su potvrđene i stupile na pravnu snagu, sprovodeći kriminalni plan organizatora kriminalne organizacije, okrivljenog R.Z. i pripadnika, okrivljenih S.K. i M.V, iz bezobzirne osvete, niskih pobuda – netrpeljivosti mržnje i radi uspostavljanja prevlasti njihove kriminalne organizacije, 21. oktobra 2020. godine, u Kotoru, pokušao da liši života jednog od organizatora suprotstavljene kriminalne organizacije, oštećenog J.V. 

On je tada naoružan pištoljem mehanički uništenog fabričkog broja, sa 15 metaka i metkom u cevi, spremnim za opaljenje, čekao ispred zgrade Uprave policije Odeljenja bezbednosti Kotor, kako bi ga u pogodnom trenutku lišio života, prilikom dovođenja od strane policijskih službenika. Ipak on je u izvršenju krivičnog dela sprečen jer su ga službenici policije lišili slobode - piše u saopštenju Specijalnog tužilaštva

Nezakonito obustavljen postupak u odnosu na Zvicera

Mujović je pravosnažnom presudom Osnovnog suda u Kotoru, zbog istog životnog događaja, oglašen krivim za krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i osuđen na kaznu zatvora od pet meseci.

“Izrečena mu je i mera bezbednosti oduzimanje predmeta - pištolja kao sredstva izvršenja krivičnog dela, dok je u odnosu na organizatora kriminalne organizacije okrivljenog R.Z. i pripadnike - okrivljene S.K. i M.V., kao saizvršilaca krivičnog dela, u postupku kontrole opravdanosti i zakonitosti optužnice Specijalnog državnog tužilaštva, u tom delu nezakonito obustavljen krivični postupak, rešenjima Višeg suda u Podgorici, Kvso br.32/23 i Apelacionog suda Crne Gore Kvsž br.329/23, od 9. oktobra i 22. novembra prošle godine, pa je Vrhovni sud Crne Gore, presudom Kzz br.1/2024, od 2. jula ove godine, usvojio zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore i utvrdio da je odlukama Višeg i Apelacionog suda povređen zakon u korist okrivljenih - dodaju iz Tužilaštva.

Takođe, napominju da je Mujović u pritvoru u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u drugom krivičnom predmetu.