05.09.2024.

20:14

Foto: arhiva, ilustracija

Hronika

Sačinili lažni ugovor sa pokojnicom da bi nasledili stan! Podignuta optužnica protiv trojice prevaranata!

"Najpre je okrivljeni D.Ž. saznao da je vlasnica stana u ulici Omladinskih brigada preminula 19. jula 2014. godine i o toj činjenici obavestio okrivljenog A.L., nakon čega je pomenuti angažovao okrivljenog N.D. (prema kome je postupak pravosnažno okončan), da napravi lažnu dokumentaciju o pravnom sledu i osnovu sticanja prava svojine na stanu i dao mu lične podatke okrivljenog D.N.

Na taj način je sačinjen lažan ugovor o otkupu stana u društvenoj svojini i lažan ugovor o kupoprodaji nepokretnosti koji je navodno zaključen 11. oktobra 2006. godine između preminule vlasnice stana i okrivljenog D.N., pa je okrivljeni D.N. 11. maja 2018. godine iskoristio predmetnu lažnu dokumentaciju i podneo zahtev za upis prava svojine Republičkom geodetskom zavodu, Službi za katastar nepokretnosti Novi Beograd, zajedno sa lažnom dokumentacijom i doveo u zabludu ovlašćeno lice u Republičkom geodetskom zavodu - Službi za katastar nepokretnosti Novi Beograd - navodi se u saopštenju Trećem osnovnom javnom tužilaštva u Beogradu i dodaje:

- Naveo je da donese rešenje od 17. maja 2018. godine kojim se dozvoljava okrivljenom D.N. upis prava svojine na predmetnoj nepokretnosti, nanoseći na taj način štetu Republici Srbiji u visini vrednosti predmetne nepokretnosti - u iznosu od 10.745.661,62 dinara, budući da preminula nije imala naslednike. Javni tužilac je predložio sudu da okrivljene oglasi krivim za izvršenje krivičnog dela koje im se stavlja na teret, a za koje je zaprećena kazna zatvora u trajanju od 2 (dve) do 10 (deset) godina i novčana kazna.