06.09.2024.

09:38

Foto: Printscreen/Printscreen ATV

Hronika

"Škaljarac" pao u Sarajevu: Godinama bio u bekstvu, poznat i srpskoj policiji, hapšen zbog ubistva Gorana Mijatovića Mite

Orašanin je bio i na Intepolovoj poternici i uhapšen je u stanu u naselju Otoka u Sarajevu, a tužilaštvo BIH ga tereti za organizovani kriminal. On je označen kao bezbednosno interesantna osoba koja se bavi trgovinom drogom, krađom automobila, iznudama, zelenaštvom i pranjem para.

Koliko je visoko u kriminalnoj hijarahiji utvrđeno je tak nakon razbijanja "Skaj" aplikacije kada je utvrđeno da je on jedan od vođa ”škaljarskog klana”, ali i da je suprostavljeni "kavački klan" planirao njegovu likvidaciju. 

Inače 17. oktobra 2020. godine pod njegov automobil bila je podmenuta bomba koja je na vreme uočena i nije se aktivirala. Za taj slučaj MUP Srpske je podnio prijavu Tužilaštvu BiH protiv Radoja Zvicera, odbeglog vođe "kavačkog klana", ali i Darka Еleza i još dve osobe.

Informer

Orašanin je u prošlosti često spominjan u crnoj hronici, jer mu je u julu 2007. godine u mafijaškoj sačekuši likvidiran drug Mladen Ćeha koji je u automobilu bio sa Marijanom Kovačević, koja je takođe ubijena. Likvidiran Ćeha i sada uhapšeni Orašanin su 2003. godine sumnjičeni za pokušaj ubistva, ali žrtva je tvrdila da oni nisu pucali, pa su oslobođeni sumnje. 

Oras je bio meta više policijskih istraga. U Srbiji je privođen 2007. godine zbog navodne umešanosti u ubistvo Gorana Mijatovića Mite, vlasnika FK "Bežanija", ali je u nedostatku dokaza pušten. 

Informer

Podsetimo predsednik "FK Bežanija" raznet je, 2. oktobra 2006. godine, u eksploziji automobila bombe na parkingu u Ulici Marka Čelebanovića kod broja 47 na Bežanijskoj kosi. Bomba je bila podmenturta pod ukradeni "audi 80", koji je bio parkiran odmah pored Mijatovićevog automobila. U eksploziji je pored Mite poginuo i njegov vozač Slavko Novković.

Za ovaj zločin do danas niko nije pravosnažno osuđen.