07.09.2024.

09:29

Foto: foto MUP

Hronika

Poznati detalji optužnice: Otkriveno kako je Zvicer nazvao Dedovića i Stamatovića

U zaplenjenoj prepisci sa kriptovane aplikacije "Skaj" Zvicer je poslao poruku u kojoj se navodi: "43h je ispalo što smo izvadili ove imbecile", aludirajuću da je toliko novca platio da Marko Petković, Ljubomir Lainović i Milinko Brašnjović koji su 5. janura 2020. godine uhapšeni u Grčkoj, budu pušteni na slobodu.

U "Skaj" prepisci Radoje Živković obaveštava Zvicera i ostale da su Petković, Lainović i Brašnjović "pali" zbog tuče, ali da im je policija pronašla i oružje.

U optužnici Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u koju je Tanjug imao uvid, a koja je podignuta protiv ukupno 19 osoba, odnosno pripadnika kriminalne grupe čije su vođe bili Zvicer, protiv kog se vodi postupak u Grčkoj, Veljko Belivuk i Darko Šarić, navodi se da su trojica uhapšenih boravila u Atini radi pronalaska i likvidacije dvojice visokopozicioniranih članova "škaljarskog klana".

Među porukama u prepiskama bile su i "Pala stoka za neku tuču i pohapsili ih", kao i "našli su nekome u jakni pištolj i falš dokumenta" i "to su maloumnici jedni, njih treba za ruke da se vodi", "ne bi me čudilo da su se između sebe pobili".

Informer

Zvicer o hapšenju obaveštava optuženog Nikolu Spasojevića, koji to prenosi Darku Šariću.

Pripadnici grupe su pronašli advokata za kog su naveli da je "najjači u istoriji Grčke" nakon čega su ubrzo Brašnjović, Petković i Lainović 13. januara pušteni na slobodu.

Zvicer je istog dana poslao poruku "43h je ispalo što smo izvadili ove imbecile", što im je kasnije kada ih je isplaćivao za likvidacije oduzeo od ukupnog iznosa.

Po njihovom izlasku iz pritvora nastavlja se potraga za “škaljarcima”, i samo šest dana kasnije 19. jauara Stefan Andrejić i Belivuk su uočili Stamatovića ispred jednog restorana i tada su preko kriptovane aplikacije obavestili ostale pripadnike grupe.

U prepiskama se navodi da je pronalaženje oštećenih bila slučajnost, a Milan Vujotić, protiv kog se vodi krivični postupak u Grčkoj, je preko "Skaja" obavestio pripadnike da su "Rosi" (Stefan Andrejić) i "Soprano" (Veljko Belivuk) videli Stamatovića ispred lokala sa suprugom i da mu je ona kada je videla Dejana Dedića skrenula pažnju i rekla "Viđi ovoga sumnjiv je" na šta je Stamatović odgovorio "Ma nije to ženo ništa".

U grupi na "Skaju" neko od pripadnika je onda poslao poruku "Gotovi suuuu" na šta su ostali odgovarali "To kume" i "Volim vas, sve vas volim najvše. Joj brate idem da se razbijem neđe noćas, kunem ti se".

Stamatović i Dedović su u restoranu bili sa suprugama i decom, a svedoci su ispričali da su četvorica maskiranih muškaraca ušli u restoran, stali ispred stola za kojim su sedeli i počeli da pucaju.

Supruga ubijenog Stamatovića u svom svedočenju je, pored ostalod navela da je pre pucnjave ona sa surugom ispred restorana uočila sumnjivo lice koje je sedelo u automobilu ispred.

Prilikom pucnjave, kako je rekla, Stamatović je pogledao i odgurnuo njihovog sina i nju, a ubrzo je videla i supruga na podu, a tek kasnije je primetila da je ranjena.

Zvicer je podelio detalje ubistva i poslao poruku "Prvi je face odrao lisca iz prve, stevo mu skočio za pištolj i jihad mu saspre dva sa boka", i "Najeli su ih dobro olova", Face je bio nadimak za Brašnjovića, Lisac za Dedovića, Stevo za Stamatovića, a Jihad je bilo kodno ime za Lainovića.

O samom ubistvu su u tužilaštvu pričali Nikola Spasojević, Srđan Lalić i Bojan Hrvatin, okkrivljeni-saradnici u postuku protiv Belivukove grupe.

Hrvatin je rekao da mu je lično Brašnjović ispričao da je Dedoviću pucao u glavu i da mu je tad glava upala u tanjir sa hranom, te da je Stmatović skočio na pištolj ali je Lainović prišao i ubio ga.

Spasojević je pre i tokom ubistva bio sa Belivukom u Atini, naveo je da su to veče "proslavili" ubistvo uz pivo i picu.