07.09.2024.

12:52

Foto: Shutterstock

Hronika

Strava i užas u Nišu! Drogirana Nišlijka (55) kolima ubila baku i deku: Optužnica potvrđena

Kako je navedeno u optužnici koju nam je dostavilo VJT u Nišu, ona se tereti da je 11. aprila 2021. godine oko 14.25 sati u Ulici Vizantijski Bulevar u stanju bitno smanjene uračunljivosti, upravljajući vozilom “volksvagen golf” nije pridržavala Zakona o bezbednosti saobraćaja što je za posledicu imalo smrt dvoje pešaka.

- Optužena je upravljala pod dejstvom psihoaktivne supstance metadon u koncentraciji od 0.61 mg/ml iako je znala i bila svesna da je to zabranjeno pri čemu nije prilagodila brzinu vozila na način da može bezbedno propustiti pešake koji su već stupili na pešački prelaz. Nije se zaustavila već je prednjim levim delom vozila odnosno branikom i prednjom ivicom poklopca udarila ženu pešaka usled čega je došlo do njenog nabacivanja na vozilo i udara u vetrobransko staklo temeno potiljačnim delom glave. Usled toga nastupili su prelom kostiju lobanje i povreda mozga što se smatra teškom telesnom povredom opasnom po život - navedno je u optužnom aktu.

Kako dalje navodi tužilaštvo, muškarca koji je takođe bio na pešačkom prelazu, optužena je udarom vozila odbacila na kolovoz.

Informer

- Usled odbačaja na asfaltnu podlogu pešak je zadobio prelom kostiju lobanje, povredu moždanog tkiva i krvarenje u mozgu što je teška telesna povreda opasna po život - stoji u optužnici.

Podizanju optužnice prethodila je maratonska istraga tokom koje je između ostalog obavljeno veštačenje B.S. kako bi se utvrdilo njeno psihofizičko stanje za bezbedno upravljanje vozilom s obzirom na to da je bila pod dejstvom droge.

Kako je ranije rečeno, optužnicu koja je podignuta u januaru prošle godine Viši sud je već jednom potvrdio ali je Apelacioni sud odluku Višeg suda ukinuo i optužni akt vratio na ponovno razmatranje zbog bitnih povreda Zakona o krivičnom postupku.

Rodbina stradalih ljudi revoltirana je što ni posle tri i po godine od njihove smrti, suđenje nije ni počelo.

- Moj muž je oboleo, svakim danom mu je sve gore, ja više ne radim, neprestano sam kraj njega. I mi smo postali žrtve te nesreće ali krivac nikako da bude kažnjen - kazala je Radmila Andrić, supruga sina pokojne Danice.

Suzana Stojiljković, ćerka pokojnog Ljubomira Novakovića takođe je na ivici strpljenja.

- Očeva smrt te sve ono što se desilo nakon toga, teško je pogodilo našu porodicu. Majka je bila potpuno uništena, jedva sam uspela da je nekako oporavim ali sam ja dobila dijabetes. Nama su ruke vezane, angažovali smo advokata ali od nje uvek dobijamo istu informaciju, da se još ništa ne dešava. Neshvatljivo je da su bile potrebne tri i po godine da se podigne optužnica - navela je Suzana.

Prema navodima VJT, B.S. je prekršila član 187. stav 2. Zakona o bezbednosti saobraćaja koji predviđa da vozač ne sme da upravlja vozilom ako je pod dejstvom alkohola ili psihoaktivnih supstanci. Kako saznajemo, u organizmu B.S. utvrđeno je prisustvo tableta koje se svrstavaju u red opijata i vozača čine nesposobnim za vožnju. Tereti je i član Zakona o bezbednosti saobraćaja koji predviđa da ako na pešačkom prelazu saobraćaj nije regulisan uređajima za davanje svetlosnih saobraćajnih znakova niti znacima policijskih službenika, vozač je dužan da prilagodi brzinu vozila tako da u svakoj situaciji može bezbedno da propusti pešaka.Nakon ustanovljavanja ovih okolnosti delo je prekvalifikovano pa je postupanje od Osnovnog preuzelo Više javno tužilaštvo zbog čega B.S. preti i teža kazna. Krivični zakonik u članu 297 po kojem postupa niško VJT, predviđa da u slučaju da je ugrožavanjem javnog saobraćaja nastupila smrt jednog ili više lica, propisana kazna zatvora je od dve do 12 godina.

Kako saznajemo, B.S. se pred tužilaštvom branila ističući da nije znala da ne sme voziti dok je pod dejstvom metadona jer je na to niko nije upozorio.