09.09.2024.

08:32

Foto: Reuters/Printscreen

Hronika

Zaplenjen tovar kokaina zloglasnog "Golf klana"! Bio namenjen "Balkanskom kartelu", u sve umešani Srbi

Mediji pišu da je i ta pošiljka narkotika, vredna oko 33 miliona dolara, krenula ka Starom kontinentu.

Isti izvor rekao je da agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) Sjedinjenih Američkih Država istražuju umešanost pripadnika balkanskog narko kartela u taj nezakoniti posao.

- Prilikom nedavnih akcija u kojima je uhapšen značajan broj pripadnika Zalivskog klana potvrđeno nam je da su deo tog klana i više državljana bivše Jugoslavije, koji su i dalje na području Južne Amerike. Upravo oni su link sa pripadnicima Balkanskog narko kartela i albanskom mafijom i važna karika u transportu kokaina ka Evropi. Operativno smo otkrili identitet većine njih, a trenutno se radi na njihovom lociranju i lišenju slobode - kazao je taj sagovornik.

Informer

Kokain je oduzet kada su agenti Kancelarije za carinu i zaštitu granica (CBP), odnosno njihovog Odeljenja za vazdušne i pomorske operacije (AMO) u blizini južne obale ostrva Vijekes, presreli plovilo napunjeno sumnjivim tovarom.

Iz CBP su kazali da su minule srede, u ranim jutarnjim satima, agenti AMO otkrili brod s ugašenim svetlima u blizini južne obale Vijeksa, nakon čega su aktivirali plava svetla i sirenu i krenuli u poteru.

Posada je pobegla na obalu, a marinci CBP uspeli su izvući brod iz plitkih voda i odvući ga u pomorsku jedinicu Fajardo.

Informer

Unutar broda pronađeno je 60 bala kokaina, upakovanih identično ranije presretnutim pošiljkama koje Zalivski klan šalje u Evropu, pišu Vijesti.

Zaplenjeni kokain i plovilo preuzeli su agenti FBI.

- Kroz posvećenost i preciznost naših agenata CBP i Odeljenja za vazdušne i pomorske operacije, presretnuto je preko 1.500 kilograma kokaina - kazao je Christopher Hunter, direktor AMO na Karibima.

On je istakao da i ta operacija pokazuje njihovu nemilosrdnu posvećenost sigurnosti granica i zaštiti građana od opasnosti od narkotika.

U protekla dva meseca američke i evropske bezbednosne službe oduzele su više od 30 tona kokaina, od kog je najveći dio plovio ka Evropi ili pak bio spreman za transport na Stari kontinent.