10.09.2024.

15:28

Foto: Foto: Printscreen

Hronika

Nemačka policija poziva svedoke i nudi nagradu: Za informaciju o ubistvu Gaje 5.000E! (VIDEO)

Uprkos opsežnim istragama tokom godina, identitet osumnjičenog ili osumnjičenih za ovaj zločin je i dalje nepoznat, a vlasti se nadaju da će nove informacije iz javnosti konačno pomoći u rešavanju višedecenijske misterije.

Državljanin bivše Jugoslavije likvidiran je 8. avgusta 1996. u Dimerlohauzenu u Nemačkoj. Nenad Gajanović je tog dana pronađen mrtav, pored ukradenog crvenog "volksvagen" vozila, izrešetan mecima.

Bio poznat po provalama

Kako se navodi, on je bio deo kriminalnih krugova i dobro poznat organima za sprovođenje zakona po provalama u severnoj Nemačkoj. Veruje se da je živeo u Hamburgu i da se u vreme ubistva krio u hotelu u Oldenburgu.

Identitet njegovog egzekutora je do danas ostao nepoznat, međutim tehnološki napredak u forenzici doveo je do revizije slučaja 2019. godine i njegovog obnavljanja.

"Nove metode analize i njihovi rezultati doveli su do nastavka istrage, a ove godine i formiranja Odeljenja za ubistva 'Gajo 96'. Ime je dobilo po nadimku žrtve i godini njegovog ubistva", saopštila je policija.

Da bi proširile domet istrage, nemačke vlasti su zatražile podršku Europola i pozvale sve one koji imaju bilo kakvu informaciju, ma koliko ona delovala beznačajno, da se jave.

Po prvi put u istoriji, policija je producirala i kratak film u kome se nalaze do sada neobjavljeni detalji o ubistvu Gajanovića i originalne fotografije i izvodi iz istražnih dosijea. Film je urađen u tri verzije - nemačkoj, engleskoj i bosansko/srpskoj.

"Namera filma je da apeluje na svedoke ili one koji mogu da daju informacije o ubistvu Gajanovića. Gledalac takođe dobija uvid koliko su istrage o organizovanom kriminalu morale biti teške, a pokazuje i koliko je zločin morao biti okrutan i podmukao," naveli su.  

Adrese za anonimne dojave

Nemački policijski inspektorat Kloppenburg/ Vehta i tužilaštvo u Oldenburgu u zajedničkom saopštenju upozoravaju javnost da su pojedini snimci i fotografije uznemirujući.

Na linku https://nds.hinweisportal.de/moko-gajo-96 dostupan je portal preko kojeg svedoci mogu da stupe u kontakt s policijom. Anonimne dojave moguće je poslati i putem veb adrese https://nds.hinweisportal.de/čportal/en.