10.09.2024.

15:54

Foto: Marko Đoković

Hronika

Sramna odbrana trojice inspektora: Uterivali dug i tukli, sad se vade na "politički progon"?!

Inspektori Milan Isakov, Miloš Knežević i Miloš Vešović pravdali su se da su "žrtve političkog progona jednog dela državnog aparata", samo zato što su učestvovali u akciji "Jovanjica", kada je na plantaži kod Stare Pazove, navodno, nađena marihuana.

Međutim, na pitanje tužioca koliko je ukupno inspektora učestvovalo u akciji "Jovanjica", a bilo ih je mnogo i onda nema nikakve logike da se samo njih trojica nađu na nekakvom udaru "dela državnog aparata", optuženi su nevoljno i uz ironičan prizvuk odbrusili sa: "Ne znam", "Ne zanima me", "Mislim da to uopšte nije važno" ...

Negiraju samo batinanje

Interesantno je i da inspektori uopšte nisu krili da su uterivali dug od dvojice mladića, kojima je inspektor Isakov iznajmljivao nargile (?!?), ali su se pravdali da nikog nisu tukli, iako su obojici mladića konstatovane povrede od batina.

Tokom celokupnog svedočenja naglašavali su samo to da su žrtve nekog, samo njima znanog "političkog progona", a sve u cilju da izbegnu krivičnu odgovornost.

Knežević je, tako, negirajući krivicu rekao da je umoran jer je radio više od 30 sati u kontinuitetu, zbog čega nije mogao da se fokusira na navode krivične prijave.

Isakov i Vešović su potvrdili da su se sa oštećenima sastali kritične večeri, 28. septembra 2022., kako bi jedan od njih vratio dug Isakovu, koji mu je iznajmljivao nargile. Tvrdili su i da nisu tukli te mladiće, jer su oni "policajci i znaju šta se sme, a šta ne".

Takođe su negirali da su oštećenima pokazivali značke, ponavljajući da su ti mladići već znali da su oni policajci. Vešović se pravdao i da je tad imao bolove u kičmi zbog čega "nije smeo da se bije".

Pored toga, tvrdili su da su uterivali dug za Isakova posle radnog vremena, ali i tu nisu bili saglasni. Jedan je tvrdio da oni kao inspektori nemaju određeno radno vreme, a drugi je kazao da im je smena tog dana trajala od 14 do 22 sata, pa su pare uterivali posle radnog vremena?!?

Inače, Isakovu, Kneževiću i Vešoviću sudi se pred Odeljenjem za borbu protiv korupcije Višeg suda u Beogradu jer su, kako se sumnja, iskorišćavanjem službenih ovlašćenja naplaćivali privatni dug Isakova za iznajmljivanje nargila oštećenima, koje su tom prilikom vezali policijskim lisicama, zlostavljali i tukli.

Optužnica ih tereti za zloupotrebu službenog položaja, zlostavljanje i mučenje, a Miloš Vešović je okrivljen i za nanošenje teške telesne povrede.

"Sumnja se da su se Isakov, Knežević i Vešović 28. septembra 2022. oko 23 časa, po prethodnom dogovoru između Isakova i oštećenog B. H., odvezli službenim vozilom IV odeljenja UKP PU za Grad Beograd i sastali se sa oštećenima B. H. i M. M. na nekategorisanom putu koji vodi ka Višnjičkoj ulici, pa je B. H. predao Isakovu tri nargile koje su od njega iznajmljivali. Isakov im je onda, kako se sumnja, zatražio da mu predaju 1.400 dinara za korišćenje nargila, kao i 100 evra za navodno polomljenu nargilu, što su oni odbili, pa im je on, kršeći Zakon o policiji, pokazao službenu značku sa službenom legitimacijom, govoreći oštećenima da se on bavi mnogo 'ozbiljnim poslom'. B. H. mu je nakon toga predao još 13.000 dinara i sa drugim oštećenim krenuo da se udaljava prema svom vozilu. Okrivljeni su, kršeći Zakon o policiji, tada zaustavili oštećene uz povike: 'Policija, ruke na krov, dajte lične karte'! Potom su ih legitimisali, vezali ih lisicama i tukli rukama i nogama po glavi i telu", navodi se u optužnici, i dodaje:

Pretili podmetanjem droge

"Isakov je, kako se sumnja, nakon toga zapretio oštećenima da će im, ukoliko ih budu prijavili, pozvati nekog da im stavi u auto 200-300 grama marihuane, te da će zbog toga ići na 'pet godinica' u zatvor, kao i da može da pošalje nekoga da im maltretira roditelje. Takođe je, kako se sumnja, rekao oštećenima da imaju sreće jer oni inače seku prste i noseve..."

Nakon toga, Isakov je iz džepa trenerke M. M. izvadio i prisvojio za sebe 10.000 dinara, a potom je tražio od B. H. da mu preda svoj novčanik, iz kojeg je uzeo još 18.000 dinara.

Vešović je, kako se sumnja, tom prilikom teško povredio B. H. u vidu rascepa bubne opne sa leve strane, zadavši mu udarce rukama u glavu.