10.09.2024.

15:52

Foto: društvene mreže/Informer

Hronika

Oglasilo se Tužilaštvo o slučaju male Danke Ilić: Samo u ovom slučaju Dragijević i Janković izlaze na slobodu

- Tužilaštvo će svakako da nastoji da podigne optužnicu pre nego što istekne šest meseci pritvora osumnjičenima Dejanu Dragijeviću i Srđanu Jankoviću. Tačno je da po isteku šest meseci pritvora, ukoliko ne bude podignuta optužnica, osumnjičeni moraju da budu pušteni na slobodu - kažu za Telegraf.rs iz Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru.

Kako objašnjavaju, i nakon što osumnjičeni budu pušteni iz pritvora, istraga može da se nastavi i optužnica može da bude naknadno podignuta, a u tom slučaju osumnjičenima može ponovo da bude određen pritvor, ukoliko za to postoje razlozi.

Informer

- Po podizanju optužnice, sud može istu da vrati tužiocu da ispravi nedostatke ukoliko oni postoje. Osim toga, ukoliko sud utvrdi da je potrebno bolje razjašnjenje stanja stvari da bi se ispitala osnovanos optužnice, može da naredi da se istraga dopuni, odnosno da se prikupe određeni dokazi. Takođe, sud može rešenjem da obustavi postupak ukoliko smatra da nema dovoljno dokaza za opravdanu sumnju da su okrivljeni učinili delo koje je predmet optužbe, a na to rešenje tužilaštvo ima pravo žalbe - dodaju iz tužilaštva.

Podsetimo, veštačenje kamera koje je naložilo više javno tužilaštvo u Zaječaru je završeno, a skinuti su snimci kamera sa kuća u Banjskom polju, gde je devojčica poslednji put viđena, kao i onih sa zgrade u Boru u kojoj je devojčica živela sa roditeljima, ali i one ispred vrata njihovog doma.

Na snimcima ispred vrata porodičnog doma Ilića vidi se trenutak kada majka Ivana napušta stan i sa dvoje dece ulazi u lift zgrade, da bi kamera na zgradi snimila deo kada Ivana Danku i njenog brata smešta u automobil i zajedno sa njima kreće u pravcu Banjskog polja.

Sve što su kamere snimile upoređeno je sa iskazima roditelja devojčice i nije primećeno ništa čudno.

Kamere u Banjskom polju su zabeležile službeno vozilo u kom su bili osumnjičeni, a dosadašnji rezultati veštačenja službenog automobila pokazali su da u njemu nije pronađen DNK devojčice. Veštačenja kretanja osumnjičenih 26. marta, ali i naredna tri dana, nisu doneli ništa značajno za istragu.