11.09.2024.

09:39

Foto: Foto: Shutterstock

Hronika

Tinejdžerka iz Crne Gore optužena za terorizam: Planirala napad u centru Graca

Kako su saopštili tužioci, nakon što su obavili detaljan uvid u njene online aktivnosti, ona je navodno sa još dve osobe, od kojih je jedna uhapšena u Nemačkoj, planirala napade u ime ISIS-a.

Ova tinejdžerka je planirala napad nožem u Gracu na Jakominiplatzu. Dojava o terorističkoj pretnji stigla je od prijateljske evropske obaveštajne službe koja je istraživala islamističku ćeliju u Nemačkoj i tako postala svesna internetskih aktivnosti ove devojčice, ta koju tužilaštvo sada veruje da je pripadnik Islamske države.

Kancelarija javnog tužioca i Okružni krivični sud u Gracu potvrđuju da sada postoji pravno obavezujuća optužba protiv nje. Optužena se tereti da je pripadnica terorističke grupe i kriminalne organizacije. Iz njenih onlajn aktivnosti se čini da su ona i još dve osobe planirali da napuste zemlju kako bi se borili za Islamsku državu. Devojčica je, kako se navodi, dobila i nož i pripadajuću crnu odeću ISIS-a kako bi izvršila teroristički napad na "nevernike" u Gracu.

Tokom istrage su pronađeni i oduzeti i uniforma i nož, ali je zaplenjen kompijuter sa koga je ćaskala sa isotmišlejnicima u inostranstvu i slala fotografije i mogućih meta napada, uključujući Jakominiplatz.

Upravo te aktivnosti i veze dovele su do dojave istražiteljima Kancelarije za državnu bezbednost i borbu protiv ekstremizma. Na raznim nosačima podataka tokom pretresa kuće pronađen je i propagandni materijal ISIS-a. Prema navodima tužilaštva, ona se na snimku na arapskom zaklinje u lojalnost Islamskoj državi. 

Važno je napomenuti da je period zločina ograničen na nekoliko dana u maju jer je optužena toliko mlada: 9. maja je napunila 14 godina. Uhapšena je 17. maja. Tužilaštvo je tereti da se držala svojih terorističkih planova i u danima nakon rođendana, kada je već bila krivično odgovorna.

Datum suđenja još nije određen, a ona nije priznala krivicu i brani se ćutanjem.