12.09.2024.

10:40

Foto: Društvene mreže

Hronika

Završena istraga zločina u Banjskom Polju: Tužilaštvo ima još tri nedelje da odluči šta će da radi u slučaju male Danke Ilić

Među snimcima sa kamera koji su veštačeni bili su snimci dve kamere iz Banjskog Polja u blizini kuće ispred koje je devojčica poslednji put viđena, kao i kamera na čačanskim soliterima u Boru, gde živi porodica devojčice.

Snimci sa kamera, prema prvim informacijama, nisu donele nova saznanja, već su samo potvrdile ono što je već bilo poznato, s obzirom na to da se na njima vidi trenutak kada Ivana Ilić sa ćerkom Dankom i sinom izlazi iz stana i ulazi u automobil kako bi sa decom otišla u Banjsko Polje, a njeno kretanje zabeležile su i kamere u samom Banjskom Polju. Druga vozila koja su snimljena nisu dovedena u vezu sa nestankom deteta.

Takođe, vreme izlaska iz zgrade, zabeleženo na kamerama, u potpunosti se poklapa sa onim koje je navela majka devojčice kada je govorila o tome kada je sa decom izašla iz zgrade i uputila se ka Banjskom polju. Vidi se i da, kao što je rekla, sa njom i decom niko nije krenuo i da okolno nije bilo sumnjivih ljudi.

Informer

Analiziran je i veštačen i GPS uređaj službenog vozila JKP "Vodovod" iz Bora, koje su koristili dvojica osumnjičenih. To veštačenje potvrdilo je da su oni kobnog dana, u vreme nestanka devojčice, boravili ispred stare kuće u kojoj se ona igrala sa bratom, a zabeležen je i trenutak kada su se zaustavili na deponiji na Starobanjskom putu.

Informer

Ipak, u danima nakon nestanka deteta, ta deponija detaljno je očišćena, kao i nekoliko manjih, smeće je uklonjeno, a bageri su prekopali zemlju. Međutim, telo deteta, koje bi bilo glavni dokaz ubistva, tamo nije pronađeno.

Iako je vozilo u kom su bili osumnjičeni bilo u Banjskom Polju, a potom i na deponiji, veštačenje je pokazalo da u njemu nema DNK tragova devojčice. Kapi krvi koje su pronađene nisu njene.

I dok naizgled deluje da dokaza nema, s obzirom na to da telo devojčice nije pronađeno, a da su dvojica osumnjičenih više puta menjala iskaz da bi, naposletku, od priznanja koje su dali u policiji, došli do negiranja krivičnog dela u tužilaštvu, iz Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru su rekli da nastoje da podignu optužnicu pre nego što osumnjičenima istekne šest meseci pritvora, što bi se dogodilo u prvoj nedelji oktobra.

Informer

- Tužilaštvo će svakako da nastoji da podigne optužnicu pre nego što istekne šest meseci pritvora osumnjičenima Dejanu Dragijeviću i Srđanu Jankoviću. Tačno je da po isteku šest meseci pritvora, ukoliko ne bude podignuta optužnica, osumnjičeni moraju da budu pušteni na slobodu - rekli su iz Višeg javnog tužilaštva u Zaječaru.

Kako su objasnili, i nakon što osumnjičeni budu pušteni iz pritvora, istraga može da se nastavi i optužnica može da bude naknadno podignuta, a u tom slučaju osumnjičenima može ponovo da bude određen pritvor, ukoliko za to postoje razlozi.

- Po podizanju optužnice, sud može istu da vrati tužiocu da ispravi nedostatke ukoliko oni postoje. Osim toga, ukoliko sud utvrdi da je potrebno bolje razjašnjenje stanja stvari da bi se ispitala osnovanost optužnice, može da naredi da se istraga dopuni, odnosno da se prikupe određeni dokazi. Takođe, sud može rešenjem da obustavi postupak ukoliko smatra da nema dovoljno dokaza za opravdanu sumnju da su okrivljeni učinili delo koje je predmet optužbe, a na to rešenje tužilaštvo ima pravo žalbe - dodali su iz tužilaštva.