12.09.2024.

13:19

Foto: Shutterstock

Hronika

Dvojica "kavčana" uhapšena zbog pokušaja ubistva Kana: Istragom obuhvaćeni Radoje Zvicer i Džoni sa Vračara

Prema nezvaničnim informacijama, među onima protiv kojih je podneta prijava su i Radoje Zvicer odbegli vođa "kavačkog klana", kao i vođa "vračarske grupe" Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara. 

Akcija je izvedena, kako se navodi, zbog sumnje da su u januaru 2021. planirali likvidaciju Marka Ljubiše Kana, navodno bliskog "škaljarskom klanu".

- Uhapšeni su D.K. i A.Ć. i protiv njih ali i protiv: R.Z., N.V., D.T., M.M., R.M. i I.B., koji su u bekstvu ili u zatvoru ili u pritvoru, zbog drugih krivičnih dela i postupaka, podneta je krivična prijava zbog osnova sumnje da su učinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije, a osumnjičeni R.Z. i N.V., i krivično delo ubistvo u pokušaju putem podstrekavanja - prenose crnogorski portali. 

Kako se navodi, prikupljeni su dokazi da su Zvicer i Vušović, 2020. godini, u Crnoj Gori i Srbiji, organizovali kriminalnu organizaciju čiji pripadnici postali ostali osumnjičeni, ali i optuženi: L.I., S.S., G.M., M.K. i M.M. koji su preduzimali radnje u cilju ubistva Kana.

- Reč je o državljanima Srbije Lazaru Iliću i Strahinji Saviću, koji su u januaru 2021. uhapšeni u Crnoj Gori tokom priprema ubistva Marka Ljubiše Kana. Oni su tada uhapšeni i likvidacija je sprečena - otkriva izvor iz istrage. 

Informer

Zvicer i Vušović pokušali da otruju u pritvoru Strahinju Savića jer je sarađivao sa istražiteljima

Ilić i Savić, podsetimo, obuhvaćeni su i optužnom srpskog tužilaštva za organizovani kriminal protiv "vračarskog klana" kojim su rukovodili Zvicer i Nikola Vušović i sudi im se u odsustvu za ubistvo Aleksandra Šarca u Tržnom centru Ušće u Beogradu. Istom optužnicom pripadnici "Vračaraca" terete se i da su posle hapšenja Savića i Ilića u Crnoj Gori, pripremali po nalogu Zvicera likvidaciju Savića, jer su saznali da je odlučio da progovori i prizna sve crnogorskim istražiteljima.

- U optužnici se navodi da su u pečenje koje su Saviću preko rođene sestre poslali u pritvor u Bijelom Polju stavili cijanid, kako bi ga otrovali. Međutim, iz presretnute komunikacije proizilazi da sumnjaju da je Savić preživeo jer je pečenje bilo vruće, pa je apsorbovalo cijanid - podseća sagovornik upoznat sa slučajem.