12.09.2024.

19:11

Foto: Printscreen

Hronika

Prošla su skoro dva meseca od ubistva žandarma Nikole Krsmanovića! Evo šta se dešava sa osumnjičenim za pomaganje teroristi Hajriziju!

Na njih je tokom rutinske kontrole u Lipničkom Šoru, nedaleko od graničnog prelaza Trbušnica, pucao Faton Hajrizi (38) koga je nepunih 40 sati kasnije eliminisala srpska policija na padinama planine Gučeva, gde je pucao na pripadnike SAJ-a.

Posle ubistva policajca, koje je šokiralo i rastužilo Srbiju, policija je uhapsila najpre taksistu Mithata H. iz Tutina osumnjičenog da je do Loznice iz Preševa dovezao Hajzerija, a potom Zorana R. u Bijeljini (RS), koristio je, kako je tada saopšteno, falsifikovane isprave na ime Marko Marković, i njegovu suprugu Ivanu u Mladenovcu, pod sumnjom da su napadaču na policajce navodno trebali da pomognu prilikom prelaska državne granice između Srbije i BiH.

Informer

Nikola je sahranjen u Dragincu kod Loznice

Prema informacijama koje smo danas dobili u lozničkom Osnovnom javnom tužilaštvu gotovo dva meseca posle događaja sudbine osumnjičenih su različite.

- Protiv dve osobe, taksiste M.H. iz Tutina i žene I.R. iz Mladenovca Osnovnom sudu u Loznici podnet je optužni predlog i određeno zadržavanje zbog krivičnog dela neovlašćen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi. Od njih svoje M.H. se i dalje nalazi u pritvorskoj jedinici u Šapcu, dok je protiv I.R. pritvor ukinut, i to posle podnošenja optužnog predloga u fazi preispitivanja pritvora pred sudom. Rešenje o ukidanju pritvora doneto je krajem prošle sedmice, a tužilac je juče pisao žalbu na to rešenje. Treći, Z.R. još uvek nije saslušan, vodi se kao osumnjičeni, nalazi se u ekstradicionom pritvoru u BiH, i čeka se njegovo izručenje Srbiji - rečeno je danas u lozničkom Tužilaštvu.

Nikola Krsmanović (34) je bio policijski službenik Stanice granične policije Trbušnica. U MUP-u je radio od 2009. godine, završio je SŠUP u Sremskoj Kamenici, a od 2012. do 2023. godine, bio pripadnik Beogradskog Odreda Žandarmerije.

Informer

Fatona Hajrizija je likvidirala srpska policija

Neoženjen je, bez dece, a iza njega su ostali osim porodice ožalošćeni brojni prijatelji, familija i njegove kolege. Sahranjen je 20. jula, na seoskom groblju, a do večne kuće ispratili su ga porodica, prijatelji, veliki broja građana, pripadnici različitih sektora MUP-a, a sahrani je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Od kraja prošlog meseca u njegovom selu Dragincu nalazi se veliki mural sa Nikolinim likom, u uniformi, a tu su i zastava Srbije i grb Žandarmerije čiji je svojevremeno bio pripadnik, piše Kurir.rs.