12.09.2024.

21:03

Foto: Foto: Zoran Sinko, Društvene mreže

Hronika

"Svuda je bilo krvi, a neka deca su još bila živa!" Potresna ispovest policajca koji je prvi ušao u Ribnikar!

On je s kolegama prvi ušao na poprište nezapamćenog zločina, u školu i u učionicu smrti, gde je dečak-monstrum ubio devet drugova i čuvara škole.

- Videli smo sav taj užas i masakr koji se dogodio. Kada smo došli, nismo znali o čemu se radi. S desne strane kod ulaza zatekli smo čuvara koji je ležao na leđima. S leve strane ležala je devojčica upucana u glavu, jedna devojčica je bila za stolom, a ispod stola treća. Krvi je bilo svuda. U učionici sam video ostalu decu, neka od njih su još bila živa. To je za nas bio veliki šok, užasan prizor i ogroman stres. Ne daj Bože da se to više ikome desi. Svi smo bili potišteni - rekao je Avramović.

Informer

 

Avramović je imao tu nesreću da je bio dežuran i sutradan, kada je Uroš Blažić u Duboni i Malom Orašju ubio osmoro mladih, a 12 osoba ranio. Policajac se na sudu u Užicu branio da su ta dva događaja uticala na njegovu psihu i da su delimično odgovorna za zločin koji je i sam počinio 21. maja prošle godine.

Avramović je na sudu u Užicu rekao da je njega i njegove kolege komandir poslao kod psihijatra. Ispričao je da mu je zbog psihičkih problema koje je imao narednih dana, jer su mu se vraćale slike zločina, pobijene dece i mladih ljudi, a nastavio je da radi, preporučeno da uzme sedam slobodnih dana da bi prevazišao stres.

Otišao je u Priboj, gde je rođen i gde mu živi porodica, da bi se odmorio i došao sebi, ali je usledila tragedija: ubio je čoveka. Naime, on je posle verbalnog sukoba udario sugrađanina Ervina Ćelahmetovića (34), koji je pao i od zadobijenih povreda preminuo u bolnici.

Informer

Ervin Ćelahmetović

Policajac se na suđenju branio da su ga prijatelji nagovorili da izađe na piće, da je slabo spavao i jeo. Dodao je da ga je Ervin opsovao i da više ne zna šta se dešavalo.

Horor u Ribnikaru

 

Otprilike u isto vreme kad i policija, na mesto masakra je stigao dr Aleksandar Stijačić iz Hitne pomoći. On je po ulasku u školu zatekao tela tri devojčice i čuvara i opisao scenu u "mrtvom razredu".

- To je prizor koji ne može da izrežira ni da napravi ni najbolji scenograf američkih filmova, da napravi horor. Otvarate vrata i unutra je brdo tela devojčica i dečaka koji leže ubijeni. Užas jedan koji ne možete da zamislite. Ne znate ko je to uradio ni šta se dešava uopšte, ne znate koliko ste bezbedni, možda će vas neko da ubije, jer smo mi tu došli maltene tog trenutka kad je patrola policije došla. Sve je i dalje bilo otvoreno, ništa nije bilo zagrađeno. I sad, ono što je strašno teško: definisati ko je živ, a ko nije - rekao je dr Stijačić.

Informer

 

Ćerkin poziv doktorki

Potresno svedočenje je iznela i Ivana Stefanović, takođe doktorka Hitne pomoći, koja je tog kobnog 3. maja pomagala povređenima u pucnjavi.

- Ubrzo sam i sama bila na licu mesta i pitala koleginicu koja je bila već tu kakvo je stanje, a onda sam joj rekla: "Kaća, ova devojčica još diše!" Prišla sam joj i s ekipom s kojom sam došla zbrinuli smo je onoliko koliko smo mogli. Potom sam se okrenula i videla nastavnicu koja se tada pridigla i videli smo da je živa i odmah smo je zbrinuli. Nažalost, više nikome u toj učionici nismo mogli da pomognemo.

Informer

 

Spremačica Radica: Teški miris baruta

Spremačica iz "Ribnikara" Radica B. prva je videla telo školskog čuvara Dragana Vlahovića u hodniku škole, a onda i mrtve devojčice Anu Božović, Bojanu Asović i Sofiju Negić kod stola blizu njega. Radica je pravim čudom izbegla Kostine hice, i to zahvaljujući tome što je otišla da se isprska dezodoransom u ostavi i da izađe na vazduh da predahne od rada.

- Rekla mi je: "Čim sam otvorila vrata, osetila sam teški miris baruta i ugledala Dragana na podu. Jasno mi je bilo da to nisu petarde niti šala. Horor." Onda je sva izgubljena i uplašena izletela napolje i videla mrtve devojčice. Čula je i dalje pucnjavu, a obavestila je pomoćnicu direktorke škole Ivanku Jovanović da neko puca u školi i da je Dragan pogođen - ispričala je jedna od zaposlenih u školi.