13.09.2024.

08:42

Foto: Informer

Hronika

Dva Stojanovića ubijena na današnji dan: Strahinja raznet u eksploziji bombe, mladi advokatski pripravnik upucan greškom

Isto prezime, ali osim toga ništa drugo nije povezivalo dvojicu mladića.

Strahinja Stojanović bio je "žestoki momak" koji je već pre toga bio na meti i koji je čudom ostao nepovređen kada mu je takođe pod automobil 2018. godine postavljena bomba.

Tom prilikom teško je povređena njegova tadašnja devojka španska misica Olat Bilbao Gonzales, a Stahinja je ostao nepovređen jer se, kada je aktrivirana bomba, vratio po mobilni telefon.

Informer

Nažalost 13. septembra 2020. godine Stahinja je raznesen u stravičnoj eksploziji bombe podmetnute pod njegov džip. Ubica je aktivirao bombu kada je vozilo bilo u pokretu u Ulici Omladinskih brigada, na Novom Beogradu.

Informer

Strahinja Stojanović raznet u eksploziji bombe prodmetnute pod njegov džip

Stravična eksplozija je raznela Strahinju koji je ostao bez obe noge i preminuo je nekoliko minuta kasnije. Ubica je pod džip podmetnuo skoro 1,5 kilogram plastičnog eksploziva, a kada je detonirana bomba u džipu je sa Strahinjom bila Kolumbijka Sonja Suarez Gomez, koja je samo lakše povređena. 

Informer

Policija je utvrdila da je bombu podmetnuo Milivoje Lovrenović, ali on do danas nije uhapšen i za njim je raspisana međunarodna potenica.

Ko je i zašto likvidirao Strahinju je poznato, ali ko je sa četiri hica ubio mladog advokatskog pripravnika Nemanju Stojanović (27)  u Jagodni 13. septembra 2017. godine još uvek je nepoznanica. Istragom je utvrđeno da je on likvidiran greškom i da je meta napada bio jedan "žestok momak" koji je stanovao u istoj zgradi, a Nemanja je ubijen jer se zatekao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme.

Kako je za Informer izjavio Nemanjin otac poznati advokat Milovan Stojanović, zna se ko je bio meta i ko je bio nalogodavac, koji je iz njemu neobjašnjivog razloga pušten na slobodu, ali ko je pucao do dana današnjeg je nepoznato. 

Informer

 - Teško mi je. Ubica mog sina se i dalje šeta slobodan. Supruga i ja idemo na groblje, a taj čovek koji je pucao i ubio mog sina negde uživa, ma nije ni važno da li uživa, nastavio je da živi kao da se ništa nije desilo - kazao je jagodinski advokat Milovan Stojanović.

Milovan je opisao neverovatan splet okolnosti koji je kobnog dana doveo do toga da Nemanja nastrada ni kriv ni dužan.

- Sve se nekako namestilo protiv njega... Te večeri sam video sina, pozvao me je na večeru jer je dobio dva slučaja. Rekao mi je: "Tata, hajde da te častim. Sin ti je danas dobio dva slučaja!" Nisam mogao zbog nekih obaveza, pa sam mu rekao: "Hajde drugi put." Da sam znao da tog drugog puta neće biti... Da smo otišli na večeru, Nemanja bi bio živ... - priča očajni Milovan.

Prema rečima našeg sagovornika, Nemanja je te večeri otišao u kafić da se na kratko vidi s društvom. U jednom trenutku počela je muzika, pa su ga drugari molili da ostane, a on im je u šali rekao: "Ako mi se svidi pesma, ostajem."

- Nije mu se svidela pesma i krenuo je kući. Na izlazu iz kafića video je komšinicu iz zgrade. Trebalo je zajedno da se vrate, ali ona je otišla da kupi cigarete, pa je Nemanja sam seo u taksi. Ispostavilo se da je taksista bio Nemanjin klijent, pa su išli okolnim putem da bi popričali o slučaju - objašnjava Milovan i dodaje:

Informer

- Za to vreme Nemanjin komšija M. T., koji je bio u istom kafiću, ali sa svojim društvom, izašao je iz lokala. Dovezao se do zgrade pre Nemanjinog taksija, ali kada je video svetlo u svom stanu, pomislio je da će mu žena zameriti što je kasnio kući, da će se posvađati, pa je produžio dalje do picerije, dok ona ne zaspi. Odmah iza njega stigao je Nemanja taksijem. Samo sedam sekundi kasnije, to se vidi na snimku sa kamere obližnje kuće...

Da sve bude još pogubnije po Nemanju, te večeri je u Jagodini bila oluja i nije bilo uličnog osvetljenja, što je doprinelo tome da ubica, koji je čekao ispred zgrade, nije video dobro u koga je uperio cev.

- Nemanja je izašao iz taksija, krenuo prema ulazu u zgradu i tad je ubijen. Dok je ležao mrtav, komšinica koju je prethodno sreo u kafiću dovezla se drugim taksijem, ali sa druge strane zgrade. Dok je prilazila ulazu, prošla je na nekoliko metara pored mog mrtvog sina, ali ga u mraku nije videla. Osvetlila je telefonom samo toliko da otključa vrata i kada je ušla u zgradu, neko je pokušao da uđe za njom, ali brava se već bila zaključala, pa je pobegao. To je, siguran sam, bio ubica. Mislio je da ga je komšinica videla, pa je hteo i nju da ubije. Ona devojka nije videla ništa, ali ubica to nije znao - kazao je Milovan.