13.09.2024.

09:30

Foto: Foto:Miloš Rafailović, Marko Đoković

Hronika

Biće burno u Specijalnom sudu: Lalić ponovo svedoči o zločinima "koljačkog klana"

Zbog promene sudije, postupak je krenuo iznova i svi optuženi su negirali da su učestvovali u ubistvima, otmicama, trgovini drogom i oružjem i jedno silovanje na stadionu Partizana.

Inače tokom prvog suđenja, Lalić je za govornicom proveo najviše vremena od trojice svedoka saradnika. Za više od 50 sati svedočenja, otkrio je da osim iza sedam ubistava za koja su optuženi, klan stoji iza još 17 likvidacija. Među njima su i ubistva za koja su između dva njegova svedočenja optuženi Belivuk i vođa kavačkog klana Radoje Zvicer - ubistva Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u Atini kao i Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu.

- Posle priznanja i deteljnog iskaza o tome kako su namamljeni, oteti, mučeni a potom ubijeni Lazar Vukićević, Milan Ljepoja, Goran Veličković, Zdravko Radojević, Nikola Mitić, Goran Mihajlović i Aleksandar Gligorijević, Lalić je tokom svedočenja, ali i davanja odgovora na pitanja koja su za njega imali članovi sudskog veća, tužioci, advokati ali i sami okrivljeni, otkrio druge zločine za koje tvrdi da iza njih stoje pripadnici ove kriminalne grupe, a koji su nerešeni. Posle opširnog iskaza, svaka njegova tvrdnja se proverava i prve optužnice su već podignute - objašnjava sagovornik upoznat sa slučajem. 

Informer

Lalić je tada svedočio i da je Marko Miljković "bio je mozak te operacije, za sva ta ubistva, od početka do kraja, on je sve osmislio". U iskazu je naveo i da su tela kasapili a potom mleli i bacali u Dunav, jer su se vodili Miljkovićevom logikom da "nema tela, nema dela". Izjavio je i da je odlučio da postane svedok saradnik zbog "odnosa dela kavačkog klana prema ostalim pripadnicima posle hapšenja".

Inače, njegovo ispitivanje u sudnici bilo je vrlo napeto, pa je sudija više puta morala da reaguje i upozorava optužene. Optuženi i svedok saradnik međusobno su koristili svaku priliku da se vređaju i omalovažavaju. Suđenje je više puta prekidano, a između Lalića i pripadnika klana koji su izvođeni u sudnicu uvek je stajao veliki broj pripadnika zatvorske i sudske straže jer su se u sudnici čak čule i pretnje.

Pošto pred sudskim većem bude ispitan Lalić, iskaze će dati i svedoci saradnici Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, inače kum Marka Miljkovića.