13.09.2024.

19:17

Foto: Foto: Društvene mreže

Hronika

Kristini je muž odsekao glavu, a sa tela isekao matericu! Detalji užasa iz istrage surovog ubistva bivše finalistkinje mis Švajcarske!

Ovaj 41-godišnji muškarac, koga su lokalni mediji prozvali pseudonimom Tomas zbog švajcarskih zakona o privatnosti, priznao je da je 13. februara ubio Kristinu Joksimović, čije je unakaženo telo pronađeno u njihovoj kući u Biningenu, u blizini Bazela, 13. februara. Nalaz obdukcije pokazuje da je bivšoj takmičarki za Mis Švajcarske odrubljena glava i da je potom njen muž raskomadao telo ubodnom testerom, nožem i baštenskim makazama.

Matericu isekao sa torza, zbog mentalog poremećaja?!
 

Takođe, on je „pažljivo uklonio“ Kristininu matericu, koja je bila jedini organ isečen iz njenog torza, a veruje se da ovo „namerno sakaćenje ili ritualizovana degradacija tela“ ukazuje na to da Tomas ima mentalni poremećaj. Neki delovi tela njegove supruge su samleveni moćnim blenderom, a neke je rastvorio u hemijskom rastvoru. Istražitelji su otkrili da je Tomas, dok je sekao telo majke dvoje dece, puštao Jutjub video snimke na svom telefonu.

Obdukcijom je utvrđeno da je uzrok Kristinine smrti bilo davljenje, i da se na vratu vidi "crvenkast trag ". Na njenom telo su bile vidljive povrede od tupog predmeta koje je zadobila pre smrti. Takođe Kristina je imala posekotine na obrazu, ispod obrva i nosa, kao i nekoliko modrica na desnoj potkolenici, stopalu, lopaticama i potiljku.

Informer

 

Pažljiviji pregled Kristinine glave otkrio je rane koje ukazuju na to da joj je deo kose počupan. Stručnjaci koji su analizirali komadanje njenog tela, rekli su da je Tomas koristio ubodnu testeru, nož i par baštenskih makaza da bi raskomadao Kristinu, pre nego što je bacio "razne delove tela" u industrijski blender ili ih rastvorio u hemijskom rastvoru.

Obdukcija je otkrila da je pre nego što ju je Tomas raskomadao, on odsekao Kristinine noge i prešao na dezartikulaciju - uklanjanje kosti iz zgloba, poput amputacije njene leve nadlaktice, podlaktice i desne potkolenice.

Dok je sekao telo, gledao snimke sa Jutjuba

Kristini je 'grubo odsekao' gornji deo kičme da bi je obezglavio i dalje prepolovio njen torzo iznad karlice. Tomas je takođe isekao njenu matericu, koja je bila jedini organ koji je potpuno uklonjen. Dok je komadao telo, puštao je Jutjub video snimke na svom telefonu - rekli su istražitelji.

Medicinski veštaci su u obdukcijskom izveštaju pretpostavili da je „komadanjem“ Kristininog tela Tomas pokušao da sakrije zločin. Sud je takođe istakao da je Tomas, čije je ime skriveno zbog strogih švajcarskih zakona o privatnosti, odbio da im da pristup svom telefonu, za koji istražitelji kažu da je šifrovan i da bi mogao da poseduje još više dokaza. Švajcarski savezni sud je saopštio da stoga "neophodne istrage" još nisu sprovedene, pogotovo što postoji velika mogućnost da je imao i saučesnika.

Tvrdio da se branio jer ga je Kristina napala nožem

Opisujući šta se dogodilo pre ubistva, Tomas je rekao da je imao "normalan" razgovor i da ga je onda Kristina "iznenada napala nožem". On je ranije tvrdio da je svoju ženu "pronašao mrtvu" pored stepenica u njihovoj porodičnoj kući, ali je kasnije ipak priznao da ju je zadavio u samoodbrani zbog navodnog napada nožem.

Informer

Tomas je priznao da je "u panici" raskomadao nejno telo u njihovoj vešernici i "pasirao" industrijskim blenderom koji je "slučajno imao u svom podrumu". Međutim, sud je ustanovio da je obdukcioni izveštaj jasno u suprotnosti sa Tomasovim tvrdnjama o samoodbrani i paničnoj reakciji.

"Znaci namernog sakaćenja ili ritualizovane degradacije tela koji se delom odnose na "pažljivo uklanjanje" Kristinine materice, takođe su ukazivali na to da je Tomas verovatno imao mentalni poremećaj" istaknuto je na sudu.

Bivša devojka otkrila da je bio nasilan i pre Kristine 

Na sudu je saslušana i bivša Tomasova devojka, koja je otkrila da je nekoliko puta bio veoma nasilan nad njom sve do aprila 2016, nešto više od godinu dana pre nego što je oženio Kristinu.

Ona je otkrila da je Tomas prešao automobilom preko njenog stopala tokom jednog "napada besa" i to nakon što je par posetio njene roditelje. Dok su se vraćali kući on je tada zapretio da će je izbaciti iz vozila.

Drugi put, tokom vožnje automobilom, rekla je da je naglo kočio, zbog čega je razbila glavu o kontrolnu tablu. Tomas, koji je tada živeo u Bernu, takođe je navodno zgrabio svoju tadašnju partnerku za vrat i gurnuo je na zid. Ona je rekla da je ponekad "gubio kontrolu" tokom svađa, zbog čega ju je "udarao ili davio". Žena je takođe tvrdila da je znala da je u njegovim prethodnim vezama bilo 'problema' poput 'nasilja ili seksualnog zostavljanja'.

Tomas je očigledno nastavio ovaj obrazac nasilja u svom odnosu sa Kristinom, pošto je policija intervenisla tokom svađe u njihovoj kući 14. jula 2023. Na slikama sa ubistva, kako se navodi, vide se tragovi davljenja na Kristininom vratu, što je potvrđeno izjavama svedoka u policijskom izveštaju.

Sin poznatog advokata imao istoriju nasilnih ispada

Navodi se da je par imao srećnu vezu sve dok Tomas, koji je sin poznatog advokata iz Berna, nije pokrenuo sopstvenu konsultantsku firmu za poslovanje 2022. Tomasov temperament se brzo promenio i savršena veza je počela da se ruši, kaže izvor blizak Kristini.

Isti izvor otkriva da je mogući motiv ubistva majke dvoje dece njena odluka da napusti svog partnera.

„Htela je da raskine, ali ga se plašila“, rekao je izvor. Gnusni napad usledio je samo nekoliko sedmica nakon što je Kristina na društvenim mrežama objavila slike idiličnog 'bekstva para' koje su podelili sa jezera Lucern. U međuvremenu, partner jedne od Kristininih prijateljica je priznao za Blic da je veza "mesecima bila u krizi", ističući da je policija pozvana u njihovu kuću zbog prijave za fizičko nasilje.

Tomas je tvrdio da se osećao kao da ulazi u „tunel” zbog svog „straha od gubitka [svoje] dece, kuće i kompanije”. Tvrdio je da ga je taj „strah” potresao do te mere da „nije dao sebi vremena da razmisli o svojim odlukama i preispita svoje postupke, dok su njegovi kontrolni mehanizmi zatajili zbog šoka”.

Osnovni sud je utvrdio da je Tomas "očigledno zaglavio u potpuno nerealnoj ideji da u bliskoj budućnosti ponovo živi sa svojim ćerkama, čiju je majku, kako je priznao, ubio i raskomadao, u svom prethodnom mestu stanovanja".

Informer

Sud u Bazelu je naveo da u Tomasovom slučaju postoje "konkretne indicije mentalne bolesti ili značajnog psihopatološkog poremećaja ličnosti", sastavljene sa "visokim nivoom kriminalne energije, nedostatkom empatije i hladnokrvnosti nakon ubistva žene".

Odbijena molba za puštanje na slobodu

Tomasova žalbu za puštanje iz pritvora odbijena je od strane Švajcarskog saveznog suda u Lozani - nakon što je njegov zahtev već odbijen na nižem sudu. Istraga koja je u toku je zaključila da postoje "konkretne indikacije mentalne bolesti".

Tomas je tražio da bude pušten iz pritvora do suđenja uz 'plaćanje odgovarajuće kaucije. Takođe je zatražio da bude stavljen u kućni pritvor pod elektronskim nadzorom, kao i da plati kauciju ako bude pušten.

Tomas, švajcarski državljanin iz bogate porodice, navodno je uhapšen ubrzo nakon što je Kristinine posmrtne ostatke pronašao njen otac uveče 13. februara. On i Kristina su kupili dupleks kuću u bogatom okrugu Bininger nedaleko od Bazela, gde su ulice oivičene vilama i luksuznim novogradnjama koje gledaju na idiličnu dolinu.

Informer

Par, koji se venčao u avgustu 2017, navodno je živeo u svojoj prostranoj kući sa svoje dve ćerke i Kristininom majkom. Samo četiri nedelje pre nego što je ubijena, Kristina je na svom Instagram nalogu postavila slike 'bekstva para', prikazujući snežni pejzaž sa prozora luksuznog hotela iznad jezera Lucern.

Rođena u Švajcarskoj sa srpskim korenima

Kristina je rodom iz Biningena ali je imala srpske korene, Kao bivša manekenka bila je zadužena za mlade devojke i sledeće generacije kandidata za mis Švajcarske. Takođe je obučavala poslovne žene da samouvereno hodaju u svom profesionalnom ili privatnom životu.

U svojoj prethodnoj karijeri, pobedila je na izboru za mis severozapadne Švajcarske 2003. godine, a zatim je bila finalistkinja takmičenja za mis Švajcarske 2007. godine. Iste godine je osnovala agenciju za obuku i konsalting za buduće modele dok je još uvek radila puno radno vreme u IT kompaniji.