14.09.2024.

10:02

Foto: printscreen

Hronika

Apel MUP-a Srbije upućen roditeljima: Sigurnost vaše dece počinje od vas

MUP Srbije uputio je apel roditeljima da brinu o bezbednosti svoje dece i da ih zašitite od raznih zlouporeba na internetu. 

*Budite uz svoju decu – Naučite ih kako da bezbedno koriste internet. Kao što ih učite o opasnostima u stvarnom svetu, važno je da znaju kako da prepoznaju i izbegnu rizike online.

*Postavite pravila – Dogovorite se o pravilima ponašanja na internetu i posledicama njihovog kršenja.

*Zaštitite podatke – Redovno ažurirajte antivirus programe, pratite aktivnosti i vodite računa o tome sa kim vaša deca komuniciraju online.

*Ne brišite poruke – Ako naiđete na nasilne ili preteće poruke, nemojte ih brisati. Ove informacije mogu biti ključne za prijavljivanje problema nadležnim organima.

*Razgovarajte o privatnosti – Naučite decu da ne dele lične informacije, poput brojeva telefona i adrese, sa nepoznatim osobama.

*Nadzor, ali s merom – Pratite online aktivnosti svoje dece, ali poštujte njihovu privatnost i nezavisnost u skladu sa uzrastom.

*Upozorite na online zamke – Objasnite deci kako da prepoznaju prevare, lažne profile i opasnosti koje vrebaju na internetu.

Sigurnost vaše dece počinje od vas! Naučite ih da koriste internet odgovorno i budite njihov oslonac kada naiđu na opasnosti. Vaša pažnja i podrška su ključni u izgradnji njihovih bezbednih online navika.