16.09.2024.

09:45

Foto: printscreen/192

Hronika

Uhapšen Pljevljak Dejan Đaković! U Beogradu ubio Zoru Pavlović, pljačkao, krao, glumio slikara...

On je svojevremeno robijao zbog ubistva žene u Beogradu, a nakon bekstva iz zatvora uhapšen je u Crnoj Gori kada je optužen za pljačku kazina u centru Pljevalja.

Pre pljačke, Đaković za kojim su bile raspisane međunarodna i nacionalna poternica, slobodno se šetao Pljevljima, čak je i kao slikar svojevremeno učestvovao na jednoj izložbi u tom gradu. 

Iz Uprave policije su pre nekoliko dana saopštili da je uhapšen D.Đ.(48) iz Pljevalja, za kojim je bila raspisana međunarodna i nacionalna poternica u Crnoj Gori, a koji je bio u bekstvu od 4. januara 2022. godine. On je, kako su naveli u saopštenju, lociran 12. septembra u selu Maoče.

"D.Đ. se potražuje radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 13 meseci zbog počinjenog krivičnog dela teška krađa, kao i radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 15 dana zatvora zbog počinjenog prekršaja u ranijem periodu. On će biti sproveden na izdržavanje kazne zatvora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu" saopšteno je tada iz UP.

Đaković je nakon hapšenja u Crnoj Gori 2013. godine izručen Srbiji na osnovu međunarodne poternice Interpola Beograd radi izdržavanja kazne zatvora od 12 godina. On je, kako se navodi u tužilačkim spisima, 17. marta 2001. godine, prilikom razbojništva, ubio Zoru Pavlović (63) iz Beograda, u njenom stanu u Radničkoj ulici.

Informer

Prema tadašnjem pisanju srpskih medija, Pavlovićeva je živela u stanu sa sestrićem, koji je veče pre ubistva otišao da prespava kod Đakovića, sa kojim se družio godinama. Dok je spavao, Đaković je izvukao ključ od stana iz njegove jakne i otišao u stan njegove tetke.

Tamo je zatekao ženu kako spava i, kako je objavljeno u medijima, počeo da je davi jastukom.

- Pošto se opirala, zalepio joj je usta selotejpom i udarao je dok se nije onesvestila. Potom je otišao u kuhinju, uzeo nož i ubo je u vrat. Đaković je nakon toga izvršio premetačinu po stanu i iz Zorinog novčanika uzeo 170 maraka, tri zlatna lanca i prsten. Vratio se u svoj stan, u kojem je još uvek spavao sestrić ubijene starice i vratio ključeve u njegovu jaknu - preneli su mediji navode srpskog tužilaštva.

Kako je tada saopštila policija, Đaković je deo ukradenog novca potrošio na kupovinu droge.

Đaković je 2011. godine uhapšen nakon pljačke kazina "Mat rojal" u centru Pljevalja, a pre toga je neometano šetao gradom i pojavljivao se na javnim mestima uprkos činjenici da je za njim već duže tragala srpska policija zbog bekstva iz zatvora u Požarevcu.

Da čudo bude veće, Đaković je godinu dana pre pljačke kazina izložio svoje radove na izložbi pljevaljskih likovnih umetnika. Njegova dva rada, koje je uredno potpisao, bila su objavljena i u katalogu koji je pratio izložbu.

Informer

Prema podacima iz policije, Đaković je nakon bekstva iz požarevačkog zatvora, posle osam godina robije, jedno vreme boravio u pljevaljkom selu Maoče, odakle mu je otac, a potom je zakupio stan u centru Pljevalja, gdje je povremeno boravio.

Nakon hapšenja Đakovića zbog pljačke kazina, iz pljevaljske policije su tvrdili da nisu imali informaciju da njihove kolege iz Srbije tragaju za njim, piše Dan.

Tek kada je uhapšen zbog pljačke kazina u Pljevljima utvrđeno je da je za njim raspisana nacionalna poternica.