18.09.2024.

10:26

Foto: S.K. /printscreen

Hronika

Održano pripremno ročište za otmicu: Mladića gepekovali, od njegovog oca tražili 200.000 evra

Iako su i otmici uečstovala četvorica maldića na optuženičku klupu će sesti samo B. G. jer su dvojica njegovih vršnjaka, S. B. Đ. i R. M. zaključili sporazum o priznanju krivičnog dela, dok je protiv S. M., koji je u trenutku izvršenja krivičnog dela bio maloletan, vođen poseban postupak pred sudijom za maloletnike.

B. G.  se tereti i za krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti na štetu više policijskih službenika Policijske uprave Novi Sad i od hapšenja, 5. februara prošle godine, nalazi se iza rešetaka. Pritvor mu je poslednji put produžen do 23. oktobra.

Informer

Podsetimo, trojica dvadesetjednogodišnjaka se terete da su, zajedno s tada maloletinim S. M. (17) iz Novog Sada, silom odveli i zadržali tinejdžera iz Sremske Kamenice u nameri da od njegovih roditelja iznude novac. N. T. je kidnapovan u noći između 4. i 5. februara 2023, na ulici, u blizini kuće u kojoj stanuje u Sremskoj Kamenici, a nešto kasnije, otmičari su pozvali njegovog oca i tražili novac, o čemu je odmah obaveštena policija. Kako su potvrdili u Policijskoj upravi Novi Sad, otmicu je kritične noći, oko 3.30 časova, prijavio otac otetog mladića, kome su tražili 200.000 evra kako bi mu vratili sina. Istog momenta su operativci PU Novi Sad krenuli u potragu za otmičarima, da bi posle intenzivne potrage na Klisi, kod gradske deponije, u gepeku automobila, pronašli nepovređenog N. T., a  otmičare lišili slobode.

Na saslušanju u novosadskom Višem javnom tužilaštvu, prema nezvaničnim saznanjima, okrivljeni su se branila ćutanjem - iskoristili su  zakonsko pravo da ne iznose odbranu. 

U cilju zaštite žrtve otmice, javni tužilac je oštećenom N. T. odredio status posebno osetljivog svedoka.

Dvojica optuženih sklopili sporazum 

Novosađani S. B. Đ. i R. M. zaključili su sporazum o priznanju krivičnog dela, te su osuđeni za otmicu i falsifikovanje isprave na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine i sedam meseci zatvora. Njima je nakon sklapanja sporazuma o priznanju krivice određen kućni pritvor sa nanogicom, koji može trajati do upućivanja u zatvor na izdržavanje kazne.